Banjaluka: Vrhunska djela srpskog ikonopisa zainteresovala i đake

Objavljeno: 26. 1. 2017 u 20:48h

Izložba ikona u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti RS privukla je veliku pažnju, a u narednih mjesec dana očekuje se da će ovu postavku pogledati rekordan broj posjetilaca.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je prvi dan drugog polugodišta ova ustanova uputila dopis u svih 187 osnovnih i 92 srednje škole, kako bi i đaci posjetili postavku, pošto se radi o izložbi kakva se postavlja jednom u stotinu godina.

Akademik Milivoje Unković kaže da postavku u prosjeku dnevno pogleda oko 40 ljudi, te da je zadovoljan posjetom, jer treba uzeti u obzir da su bili praznici.

Izložba „Srpske ikone 16-18. vijeka iz crkava i manastira sa prostora BiH“ biće otvorena do početka marta, a obuhvata 43 djela neprocjenjive vrijednosti, i plod je saradnje Republičkog sekretarijata za vjere, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Muzeja Republike Srpske.

Jedna od autorki postavke, istoričarka umjetnosti, Ljiljana Ševo, istakla je da ova izložba predstavlja samo dio vrhunskog srpskog ikonopisa, koji su radili najveći majstori te epohe. Izložba i katalog koji je prati, prezentacija su najvišeg dometa srpske pravoslavne umjetnosti iz vremena u kojem srpski nacionalni korpus i njegova crkva nisu imali svoju državu.

“Utoliko je i značajnija uloga i opredjeljenje srpskog naroda, njegovog monaštva i sveštenstva da podrže i očuvaju svoju duhovnu i kulturnu stvarnost, koja nas, bez sumnje, uvjerava da se glavni tokovi sveukupne srpske ikonopisne umjetnosti vide upravo na eksponatima koji su u Banjaluci izloženi” – naveli su autori.

Kako tvrde, srpski ikonopis samo je jedan manji dio ostavštione Srba sa ovih područja. Ta baština su i ikone grčkih, kritskih, ruskih, primorskih i venecijanskih majstora, te umjetnička djela rađena u metalu, drvetu, tekstilu, kao i nezaobilazni fond starih i rijetkih rukopisnih i štampanih knjiga.

Postavka obuhvata ikone i carske dveri iz manastira Žitomislić, Dobrun, Lomnica, te ikone iz crkava i manastira u Foči, Čajniču, Visokom, Livnu, Sarajevu, Busovači, Trebinju, Gomionici i crkve brvnare iz sela Blaškog.

Katalog postavke

Izložbu prati katalog na srpskom, engleskom i ruskom jeziku, štampan na 84 strane, sa fotografijama svih izloženih ikona. Nakon Banjaluke, planirano je da postavka bude predstavljena u Trebinju i Bijeljini.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjaluka-vrhunska-djela-srpskog-ikonopisa-zainteresovala-i-dake/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])