Banjaluka: KUD Sveti Sava upriličio drugi Svetosavski bal

Objavljeno: 26. 1. 2017 u 11:31h

Starogradska muzika, narodne igre, vojničke odore i haljine na Svetosavskom balu vratili su u utorak naveče publiku u koncertnoj dvorani Banskog dvora u 19. vijek.

Organizator Kulturno-umjetničko društvo “Sveti Sava” i njegovi gosti ostavili su nezaboravan utisak na sve prisutne. Više od 50 parova plesalo je valcer, a pored folklornog ansambla domaćina, na drugoj po redu manifestaciji ovog tipa nastupili su i pjevači: Marija Šestić, Marko Cvijić, Saša Berendika, kao i profesori Akademije umjetnosti Snježana Popović-Vuleta i Željka Jovanić.

“Bal smo priredili u čast i sjećanje na prvog srpskog prosvjetitelja Svetog Savu u želji da održimo tradiciju našeg naroda. Članovi našeg društva izveli su i oficirsko kolo i gradske igre. Nastojali smo da na autentičan način prikažemo dio tradicije srpskog naroda, odnosno popularne plesove i muziku iz vremena kada je održan prvi Svetosavski bal davne 1846. godine”, rekao je sekretar Kulturno-umjetničkog društva “Sveti Sava” Damir Jovanić.

Dodao je da se ovogodišnje izdanje Svetosavskog bala bitno razlikuje od balova koji se održavaju u okruženju i susjednim gradovima.

“Jedinstveni smo po tome što nismo služili hranu i što su gosti stajali, i na taj način lako su se mogli pridružiti plesnim parovima”, istakao je Jovanić.

Na balu su se okupile brojne istaknute ličnosti iz kulturnog, političkog i društvenog života. Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić otvorio je Svetosavski bal istakavši da Gradska uprava daje poseban značaj svim događajima kojima se njeguje nacionalni identitet.

“Kud “Sveti Sava” uradio je odličan posao. Ovo je tradicija stara oko 170 godina i drago mi je da se nastavlja i u Banjaluci. Imali smo priliku da vidimo i kulturnu baštinu grada. Gradska uprava će ga podržavati i u narednim godinama i u materijalnom i u logističkom smislu”, kazao je Amidžić.

Član KUD-a “Sveti Sava” Ranko Vukajlović kaže da mu je posebno drago što je nastupio na ovako važnoj svečanosti.

“Za mene je bal značajan zbog upoznavanja kulture i tradicije naših predaka. Moram priznati da je bilo malo naporno spremiti se za nastup, ali su to slatke muke”, rekao je Vukajlović.

Istorija

Svetosavski bal je prvi put održan 1846. godine u Beču, a organizator je bio knez Miloš Obrenović. U to vrijeme u Beču je živjelo oko 50.000 Slovena koji su organizovali balove koji su po veličini i glamuru bili ravni carskim balovima. Po nalogu kneza za potrebe prvog bala austrijski kompozitor Johan Štraus komponovao je “Srpski kadril” koristeći srpske narodne pjesme kao osnov za kompoziciju.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjaluka-kud-sveti-sava-uprilicio-drugi-svetosavski-bal/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])