Banjaluka još uvijek bez čembala: Nema organizovanja koncerata “baroka”

Objavljeno: 18. 1. 2017 u 21:28h

Barokne kompozicije često se mogu čuti na koncertima u Banjaluci, ali još uvijek ne i na originalnom instrumentu za koji su pisane – čembalu.

Popularnost ove vrste muzike i dalje ne jenjava. Dokaz za to je činjenica da kompozitori i danas komponuju muziku za čembalo ili ansamble u koje je uključen ovaj instrument, kao i brojni festivali i takmičenja koja se održavaju u cijelom svijetu.

Biljana Jašić Radovanović, profesorka kamerne muzike na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je nakon završenih studija klavira na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu diplomirala i magistrirala čembalo na FMU u Beogradu u klasi profesora Miloša Petrovića. Iako godinama pokušava da ukaže na važnost čembala, podršku za njegovu nabavku još nije dobila.

“U banjalučkoj Muzičkoj školi „Vlado Milošević“ predavala sam klavir i kamernu muziku i sve ove godine povremeno sam pokušavala da pokrenem priču oko nabavke čembala. Odsjek za ovaj instrument, za razliku od Zagreba, Ljubljane i Beograda, nema ni Muzička akademija u Sarajevu, tako da bi Akademija umjetnosti u Banjaluci bila prva muzička akademija u BiH koja bi imala ovaj smjer. Mislim da bi bilo zainteresovanih studenata, kako iz Banjaluke, tako i iz cijele BiH” – ističe Jašić Radovanović.

Nabavka ovog instrumenta, objašnjava ona, pomogla bi i da se naši muzičari uključe u brojne regionalne i evropske projekte.

“Mogli smo da se uključimo u regionalni projekat vezan za baroknu muziku, a inicijativa za naše učešće potekla je od kolega iz Slovenije. To bi podrazumijevalo da i mi imamo čembalo u našem gradu” – rekla je Jašić Radovanović.

Činjenica je, dodaje ona, da bi nabavka čembala Banjaluci omogućila dolazak vrhunskih muzičara iz ove oblasti, organizovanje festivala čembala ili stare muzike, ali i takmičenja, brojnih koncerata, kako solističkih, tako i koncerata kamerne muzike. Čembalo je takođe obavezan instrument u orkestru, prilikom izvođenja baroknog repertoara.

“Beograd ima Festival čembala, kao i još neke manifestacije vezane za staru muziku, a u Hrvatskoj već skoro 50 godina postoje čuvene Varaždinske barokne večeri. U crkvama i koncertnim prostorima širom sveta stalno se izvode kompozicije Baha, Hendla, Vivaldija, Persla, Skarlatija i drugih majstora baroka” – rekla je Jašić Radovanović.

Na koncertima u Republici Srpskoj i šire, kaže ona, repertoar se uglavno ponavlja.

“Neko može reći: šta će nam barokna muzika i čembalo, ali nije u redu da nam se muzika svede na jedno te isto” – ističe Jašić Radovanović, koja je gostovala kao predavač na muzičkim akademijama u Vroclavu, Gdanjsku i Bukureštu, gdje je imala priliku da radi i sa studentima čembala i baroknim ansamblima.

Ideja za muziciranje

“Banjalučki barokni ansambl osnovala sam prije osam godina. Sa njim smo, pored drugih koncerata nastupili i u okviru Sarajevske zime. U Banjaluci bi mogli da krenemo od kamernog ansambla, koji bi mogao da preraste i u kamerni orkestar, a nakon toga bismo mogli da otvorimo i smjer za čembalo na Akademiji umjetnosti, za koji je Veće Studijskog programa muzička umjetnost, na posljednjoj sjednici formirao komisiju, koja će pripremiti dokumentaciju za licenciranje ovog smjera” – rekla je Biljana Jašić Radovanović.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjaluka-jos-uvijek-bez-cembala-nema-organizovanja-koncerata-baroka/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot