U Banjaluci izloženi čuvari duhovne tradicije

Objavljeno: 10. 1. 2017 u 16:11h

Dio kulturne i duhovne baštine srpskog naroda satkane u 43 ikone neprocjenjive vrijednosti predstavljen je javnosti izložbom “Srpski ikonopis od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira sa područja BiH” u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti RS (ANURS) u Banjaluci.

Zahvaljujući razumijevanju i blagoslovu episkopa Srpske pravoslavne crkve Jefrema, Hrizostoma, Atanasija i Grigorija te institucijama i ustanovama RS, kao i grupi entuzijasta ova izložba je u nedjelju u Akademiji nauka i umjetnosti RS otvorena povodom 9. januara – Dana RS.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Rajko Kuzmanović otvarajući izložbu rekao je da je na izložbi sabran samo dio najznačajnijeg blaga srpske pravoslavne i duhovne kulture, starog nekoliko vijekova.

“Ikone predstavljaju svete ličnosti i događaje i čuvari su naše duhovne tradicije”, dodao je Kuzmanović i dodao da je riječ o djelima velike kulturne i istorijske vrijednosti za srpski narod.

Jedan od autora izložbe, istoričar Ljiljana Ševo je istakla da postavka obuhvata ikone i carske dveri iz manastira Žitomislić, Dobrun, Lomnica. Tu su i ikone iz crkava i manastira u Foči, Čajniču, Visokom, Livnu, Sarajevu, Busovaci, Trebinju, Gomionici, kao i crkve brvnare iz sela Blaško.

“Od nekoliko stotina izuzetno vrijednih ikona sa prostora cijele BiH ovdje su izložene one koje imaju srpsko-slavenske natpise, što indikuje da su njihovi autori bili srpski slikari”, rekla je Ševo i dodala da su izložena djela najboljih ikonopisaca svoga vremena.

Uz Ljiljanu Ševo, autori ove izložbe su i akademik Milivoje Unković, te direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović. Uradivši ogroman poduhvat, uspjeli su na jedno mjesto prikupiti ikone iz svih krajeva BiH, koje, kako poručuju, predstavljaju glavne tokove srpskog ikonopisa iz tog vremena.

Izložba će biti otvorena do 8. marta, a prati je luksuzni katalog na srpskom, engleskom i ruskom jeziku na 84 stranice i fotografije svih izloženih ikona.

Postavke

Planirano je da “Srpski ikonopis od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira sa prostora BiH” poslije Banjaluke bude postavljen i u Trebinju i Bijeljini.

Osim toga, Pedagoški zavod Republike Srpske uputiće dopis svim školama da, u okviru svojih programa, organizovano posjete ovu izložbu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/u-banjaluci-izlozeni-cuvari-duhovne-tradicije/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot