Umjetnicima iz RS zatvorena vrata Evrope: Posljedice konkursa Ministarstva prosvjete i kulture

Objavljeno: 5. 1. 2017 u 19:23h

Kulturi Republike Srpske su u 2017. godini, ako je suditi po komentarima umjetnika i organizatora manifestacija, definitivno zatvorena sva vrata.

Nakon drastičnog smanjenja republičkog budžeta i toga da je većina kulturnih radnika u Republici Srpskoj ostala bez marke podrške, pojavio se još veći problem. Kažu da im je bez institucionalne podrške uskraćena mogućnost i za konkurisanje na evropske fondove, koji su po mnogima bili slamka spasa za kulturu Srpske.

“Jedino što mogu da kažem je – katastrofa. Toliko su nas svi iz resornog ministarstva upućivali da konkurišemo prema međunarodnim fondovima, a sada su nam ta vrata i sami zatvorili. Naime, ukoliko neko ko se bavi kulturom u RS nema podršku institucije, odnosno ministarstva, nema preporuku ni za međunarodne fondove” – rekao je direktor Zadužbine “Petar Kočić” Nikola Vukolić.

On je dodao da se u normalnim zemljama maksimalno zalažu da što više novca povuku iz ovih fondova, dok kod nas je obrnuta situacija, uprkos tome što se odavno zna da se na jednu uloženu marku iz RS iz Evrope vrati šest maraka.

Kako ističe, to što se naši umjetnici nisu našli na spisku za raspodjelu sredstava resornog ministarstva loše se odrazilo i na njihove partnere iz regiona. Malo njih je spremno da radi sa našim umjetnicima, jer to što ministarstvo ne finansira neko udruženje mnogi su protumačili kao nedostatak kvaliteta, a ne kao činjenicu da je naš budžet za kulturu prepolovljen i da su samo 73 projekta podržana sa 319.500 maraka.

“Nije mi jasno šta ljudi u Ministarstvu prosvjete i kulture RS rade i odakle nekome pravo da tako lako otpiše ljude koji su godinama nosioci kulturnog života u Republici Srpskoj” – rekao je Vukolić.

Primjer za zaobilaženje manifestacija koje imaju regionalno priznanje je i “Demofest”.

Brana Janković, direktorka “Demofesta”, kaže da se ova manifestacija nije našla na spisku Ministarstva prosvjete i kulture, a da za veliki broj projekata i udruženja koji su podržani nije nikada čula.

“Ostala sam bez teksta i predložila bih ministru da podnese ostavku. Dopušteno je da festivali koji su bili odlični i promovisali Banjaluku i Republiku Srpsku budu ugašeni. Ovakav odnos ministarstva vodi ka tome da se ugasi i “Demofest” – rekla je Jankovićeva i dodala da bi voljela da zna po kojim parametrima su komisije ocjenjivale projekte.

Ona kaže da bi bilo daleko poštenije da je ministarstvo svima na konkursu dodijelilo po pet maraka, jer bi taj papir mnogima pomogao da dobiju podršku van granica Republike Srpske.

“Ovo definitivno nije način koji će doprinijeti razvoju kulture Republike Srpske” – smatra Jankovićeva.

Bodovi

Rezultati ovogodišnjeg konkursa za sufinansiranje projekata u kulturi dodatno su zbunili stvaraoce. Ponovo je vraćen sistem rezultata u bodovima, tako da niko ne zna sa koliko novca raspolaže.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/umjetnicima-iz-rs-zatvorena-vrata-evrope-posljedice-konkursa-ministarstva-prosvjete-i-kulture/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot