Aleksandar Stojković Piksi: Zadatak pozorišta nije da nasmijava, već da edukuje

Objavljeno: 2. 1. 2017 u 19:04h

Za glumca i umjetničkog direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske, Aleksandra Stojkovića, godina na izmaku je bila i više nego uspješna. Turneja NPRS po Francuskoj, još jedan uspješan „Teatar Fest“, komad u čast velikog pisca sa ovih prostora, Petra Kočića, kao i pripreme za premijerno izvođenje novogodišnje predstave, obilježili su 2016. godinu.

Pored toga, Stojkoviću je nedavno uručena i prestižna nagrada, koja se dodjeljuje najboljem glumcu na pozorišnoj manifestaciji 25. dani „Zorana Radmilovića“ u Zaječaru. To je bilo sasvim dovoljno razloga da ovoga puta u goste pozovemo mnogima omiljenog pozorišnog glumca, sa povremenim izletima u filmske vode. U razgovoru za Lolu, poznati glumac se osvrnuo na aktuelna dešavanja u matičnom pozorištu, ispričao nam kako su tekli njegovi prvi glumački koraci i otkrio nam kako je bilo na snimanju filmskog projekta „Meso“.

Da li pamtiš svoj prvi izlazak na pozorišne daske i da li te je drmala trema?

Ljubav prema pozorištu krenula je još od malih nogu kroz dramske sekcije u osnovnoj školi. Tada su učiteljice vodile računa koje dijete je darovite i usmjeravale u tom pravcu. Moje prvo ozbiljnije pojavljivanje u pozorištu bilo je u Prijedoru, prije više od 20 godina i to je bio prvi pravi susret sa publikom, scenom i reflektorima. To je bilo jako zanimljivo iskustvo i to čovjek pamti dok je živ. I dan danas u nosu osjećam taj miris pozorišta i rado se vraćam toj sceni. Nemam problem sa tremom, vjerovatno jer sam rano počeo da glumim, pa sam je pobijedio još kao klinac.

A koliko puta ti se desilo da zaboraviš tekst na sceni i kako si tada reagovao?

Naravno to se dešava svim glumcima, obično me spašavaju kolege na sceni ili sufler, ali se dešavalo da ne čujem suflera, pa bi on toliko glasno ponovio tekst da bi ga sva publika čula.

Na pozorišnoj manifestaciji 25. dani „Zorana Radmilovića“ u Zaječaru proglašen si za glumca večeri. Šta za tebe znači nagrada „Zoranov brk“, koja nosi ime po jednoj takvoj glumačkoj veličini?

Priznanje znači mnogo, jer nosi ime velikog glumca i to je za mene nekakva satisfakcija da sam tu ulogu u predstavi dobro uradio, mada ne bi bilo nepravedno ni da je bilo koji drugi glumac iz predstave „Sinovi umiru prvi“ dobio tu prestižnu nagradu.

Posljednjeg dana 2016. godine na repertoaru NPRS je zakazano premijerno izvođenje predstave „Zoološka priča“. Šta publika može da očekuje od komada sa kojim će praktično ući u Novu godinu?

Možda ne zvuči pozorišno, niti pristojno da kažem „hit predstava“, ali mislim kako je to Kolja zamisio, kakvu je adaptaciju uradio i kako je postavljeno na sceni, da će publika zaista voljeti tu predstavu i da će se tražiti karta više. Ulazak sa predstavom u Novu godinu biće zanimljivo iskustvo i za nas glumce, ali i za publiku.

Da li je u sivim i turobnim vremenima teško nasmijati i oraspoložiti pozorišnu publiku?

Zadatak Narodnog pozorišta nije da zasmijava publiku, jer mi prije svega moramo da edukujemo publiku i da govorimo o važnim stvarima, ukazujemo na probleme u društvu, da ljude podsjetimo na znamenite ličnosti i očuvamo jezik, pismo i kulturu naroda. Međutim, mi naravno pravimo i komedije, s obzirom da publika voli da dođe u pozorištu, da se opusti, nasmije, te da im bude ugodno i prijatno. Problem predstavlja što je danas teško i dovesti publiku u pozorište. Eto, npr. mi imamo najjeftiniju kartu u jugoistočnoj Evropi, ali „borba“ je da ljudi dođu i pogledaju bar jednu predstavu. Ipak, ko jednom dođe uglavnom nam se ponovo vraća, jer naše pozorište ima jako dobar ansambl i repertoar.

Kakva su tvoja iskustva sa snimanja filma i serije „Meso“. Šta je prema tvom mišljenju potrebno učiniti da se i kod nas kvalitetni filmovi snimaju malo češće?

Što se tiče učešća u filmu „Meso“ moram da priznam da sam bio jako iznenađen sa nivoom organizacije snimanja i kako je sve bilo u tančine isplanirano. Režiser je znao šta želi, glumci su bili dobri, scenario odličan i za svojih pet dana snimanja zaista sam imao jako prijatna iskustva. Veoma sam zadovoljan i jedva čekam da vidim kako će izgledati film i serija i mislim da će to biti pun pogodak. Kada su u pitanju budući veliki projekti država mora da preuzme svoju ulogu i sistematski finansira kinomatografiju.

Koliko Narodnom pozorištu Republike Srpske i tebi, kao umjetničkom direktoru ove institucije, znači podrška prijatelja iz kompanije m:tel?

Bez podrške kompanije m:tel mi bi teško funkcionisali i bilo bi gotovo nemoguće održati „Teatar fest“. I pozorištu treba marketing i koliko god da se ulaže u samu predstavu potrebno je uložiti i u promociju, kako bi se privukla publika. Jednostavno morate biti pred očima ljudi, zanimljivi  i „šareni“, jer vas u suprotnom niko neće uočiti i doći da vas vidi. Saradnja sa m:tel-om je veoma dobra i nama mnogo znači, a vjerujem i mtel-u, pa se nadam da će se i u budućnosti nastaviti. Nama, sa druge strane, fali podrška nadležnih institucija, koje bi trebale da se ozbiljnije pozabave kulturom, a na da umjetnici budu prepušteni isključivo dobroj volji uspješnih kompanija poput m:tel-a, koja od svoje dobiti odvaja i ulaže novac, ne samo nama, već i mnogim drugima.

Da li je nadimak Piksi isključivo vezan za slavnog prezimenjaka ili si sam imao sklonosti prema fudbalu? I da li si prije odabira glumačke profesije možda imao neku drugu zamisao „šta bi bio kad porasteš“?

To je isključivo bilo radi tog prezimena, iako ja volim da gledam fudbal, ali kada je igra u pitanju imam obje „lijeve“ noge. Od malena sam bio zaražen pozorišnim daskama i imao volju da postanem glumac. Znao sam da je to profesija kojom želim da se bavim, da završim akademiju i igram u pozorištu ili na filmu.

 Ko je tvoj neumorni frend, a ko moćni frend?

Imam jednog prijatelja i jednu prijateljicu koji bi mogli ponijeti taj epitet, a radi se o mojim kolegama glumcima. Ljubiša Savanović bi definitvno bio moj moćni frend, a Slađana Zrnić neumorni frend, jer ona može da radi cijeli dan i noć.

Izvor: Lolamagazin/Dejan Trninić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/aleksandar-stojkovic-piksi-zadatak-pozorista-nije-da-nasmijava-vec-da-edukuje/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot