Kompozitor iz Banjaluke David Mastikosa notama osvojio Holandiju i Beč

Objavljeno: 17. 12. 2016 u 10:50h

Kraj decembra je najčešće vrijeme kada sami pred sobom svodimo račune i analiziramo čime smo zadovoljni, a što u sljedećoj godini želimo i možemo bolje. To je uradio i kompozitor iz Banjaluke David Mastikosa, koji ima mnogo razloga da po dobrom pamti 2016. godinu.

Prije nekoliko dana vratio se iz Beča, gdje je u punoj sali “Arnold Šenberg centra” pijanista Bartolomej Stanković na koncertu “Balkan Madness BH edition” izveo njegovu kompoziciju “iRitual” za klavir i čovjeka.

“Atmosfera je bila divna, a oduševljenje nismo mogli da sakrijemo ni Bartolomej ni ja. Imati priliku da sviraš ili da ti sviraju kompoziciju u koncertnom prostoru tog umjetničkog kalibra zaista ima svoju težinu. To je jedan od važnijih dijelova umjetničke karijere, pogotovo danas” – priča Mastikosa.

Svjestan stanja u kulturi u našoj zemlji, gdje izdavanje, prodaja i promocija savremene umjetničke muzike skoro uopšte nisu zastupljeni, podsjetio je na samo jedan od primjera.

“Najbolje o tome svjedoči upravo Bartolomej Stanković, bosanskohercegovački pijanista, koji je sa mukom vježbao skeniran rukopis kompozicije Vlade S. Miloševića koju je izveo u Beču” – priča Mastikosa i dodaje da je ovaj koncert i odličan pokazatelj koliko su jaki umjetnički izazov i želja da se domaći kompozitori predstave u najboljem svjetlu.

Stanković je, kako kaže, svirao kompozicije kompozitora starije i mlađe generacije koji su porijeklom iz BiH ili su veći dio kreativnog procesa upravo tu proveli.

Godinu 2016. pamtiće i po ugovoru sa holandskom izdavačkom kućom “Donemus” sa sjedištem u Hagu, koji je potpisao na pet godina.

“Oni se bave upravo svim onim o čemu sam govorio da nedostaje kod nas, izdavanjem, prodajom i promocijom savremene umjetničke muzike. Sa njima sam ove godine potpisao ugovor na pet godina, što znači da će se skoro sve kompozicije koje napišem u tom periodu naći u njihovom katalogu” – srećan je Mastikosa.

Do saradnje sa njima došlo je poslije susreta sa jednom od članica tima (menadžer za nove naslove) u Amsterdamu, neposredno poslije njegovog povratka sa masterklasa “SoundMine 2016”, koji se održava svake godine u Belgiji.

“Do kraja 2016. godine u planu je da izdaju šest mojih kompozicija napisanih baš ove godine. Takođe, dobar dio kompozicija nastalih u 2016. godini sačekaće i svoje mjesto pronaći u katalogu “Donemusa” već sredinom januara 2017. godine” – najavio je mladi kompozitor.

Premijera djela u Zagrebu

U nedjelju, 18. decembra, na koncertu Zagrebačkog ansambla flauta biće premijerno izvedena njegova multimedijalna kompozicija “Sutra/Tomorrow” koja je pisana za 10 flauta, orkestar laptopa i fiksirane video-snimke.

“Kompozicija je inspirisana temom budućnosti ideje prolaznosti u pravcu juče-danas-sutra. Publici nije ugodno putovanje u nepoznato, bez obzira na to koliko je to kompozitoru zanimljivo i uzbudljivo, tako da ova kompozicija sadrži fiksiranu sadašnjost koja se ogleda u samom performansu i fiksiranim video-snimcima” – objasnio je Mastikosa.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/kompozitor-iz-banjaluke-david-mastikosa-notama-osvojio-holandiju-i-bec/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])