Talasi Labudovog jezera preplavili Banjaluku

Objavljeno: 12. 12. 2016 u 10:37h

“Labudovo jezero”, najpoznatiji balet na svijetu u četiri čina, u izvođenju Ansambla Ruskog državnog baleta na ledu iz Sankt Peterburga, bio je pravi vrtlog emocija za Banjalučane.

Baletska predstava, za koji je muziku napisao slavni Petar Iljič Čajkovski, gostovala je u subotu uveče, a publika koja je do posljednjeg mjesta ispunila Sportsku dvoranu “Borik” bila je oduševljena, što je dokazivala čestim aplauzima. Čaroliju na ledu izvela su 24 klizača pobjednika olimpijskih igara, svjetskih, evropskih i nacionalnih prvenstava. Posebnu zanimljivost cijeloj priči daje činjenica da se klasični balet izvodi na klizalištu koje se postavlja na samoj sceni.

Dok su se glavni likovi “Baleta na ledu” princ, kraljica, čarobnjak i kraljica labudova smjenjivali na sceni, pred očima publike otvarao se bajkoviti svijet podijeljen silama dobra i zla.

Interesantne koreografije, kostimi vrijedni hvale, izvođači koji su dali sve od sebe definitivno su “kupili” sve koji su došli se uvjere u istinitost priča koje su čuli o ovoj predstavi na ledu. Od 1995. godine balet na ledu iz Sankt Peterburga izvođen je na mnogobrojnim scenama operskih pozorišta.

Inače, sve njihove predstave se izvode pod rukovodstvom glavnog koreografa Konstantina Rasadina, koji je zaslužni ruski umjetnik. U posljednjih pet godina imali su uspješna gostovanja na najboljim scenama u SAD, Kanadi, Holandiji, Njemačkoj, Kini, Španiji, Koreji, Tajvanu, Grčkoj, Portugaliji, Irskoj, Finskoj, Estoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Austriji, Švajcarskoj, Južnoj Americi.

Ruski državni balet na ledu osnovan je 1967. godine i baštini tradiciju škole klasičnog baleta, a na gostovanju u Banjaluci opravdali su sve pozitivne kritike koje ih prate.

Svijet raskoši koja vlada na dvoru nasuprot svijetu lijepih i skromnih stanovnika “Labudovog jezera” stvorio je buru emocija na sceni koja je definitivno doprla do publike. Savršeno uigran ansambl za nepuna dva časa oživio je jednu od najpoznatijih priča koja je do sada mnogo puta izvođena u različitim pozorištima širom svijeta.

Predstavi su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Budimir Balaban, zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, kao i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Banjaluke i Srpske.

Zlatni sponzor gostovanja je Adiko banka, a organizator banjalučka agencija “Kvin estrada”.

Podsjećanje

Balet “Labudovo jezero” praizvođenje je imao 4. marta 1877. u Boljšoj teatru u Moskvi. Petar Iljič Čajkovski je muziku za balet napisao po narudžbi Boljšog teatra za honorar od 800 rubalja po libretu koji su zajedno napisali Vladimir Begičev, tadašnji direktor moskovskih carskih teatara i baletan Vasilij Geltzner po njemačkoj bajci “Ukradeni veo”.

Inače, slična bajka postoji i u Rusiji (“Bijeli patak”), čak je po radnji bliža, pa se pretpostavlja da su autori napravili jednu mješavinu, uzeli radnju iz ruske, a likove iz njemačke bajke. Koreografiju za premijeru napravio je Vaclav Reisinger. Premijera nije baš dobro prošla, ali se balet održao na repertoaru tog teatra do 1883. nakon ukupno 41 izvođenja.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/talasi-labudovog-jezera-preplavili-banjaluku/||claudebot