Muzej RS prezentovao proces 3D skeniranja muzejske građe

Objavljeno: 8. 12. 2016 u 17:10h

Treća regionalna naučna konferencija “ICOMSEE” otvorena je danas, 8. decemabra na Alfa BK Univerzitetu u Beogradu. Učesnicima konferencije je prezentovan proces 3D SKENIRANjA muzejske građe, koji je uradio Muzej Republike Srpske iz Banjaluke.

3D skeniranje kao dio sistema muzejske dokumentacije, tema je prezenacije koju je mr Ivana Pandžić, kustos arheolog i Nikola Zagorac, kustos dokumentarista JU Muzeja Republike Srpske, održao na ovom značajnom susretu muzealaca koji će trajati do 10. decembra 2016. godine.

Kustosi Muzeja RS prezentovali su proces 3D skeniranja muzejske građe i obrade digitalnih podataka te rad sa metapodacima koji su dio ovog procesa. Cilj je da se pronađe način za bržu i efikasniju implementaciju savremenih tehnologija za digitalizaciju i prezentaciju kulturnog nasljeđa.

Ovaj proces digitalizacije Muzej RS radi u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, koji je nosilac projekta za BiH a odnosi se na kreiranje jedinstvenog virtuelnog istraživačkog okruženja u Jugoistočnoj Evropi i istočnom Mediteranu.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzej-rs-prezentovao-proces-3d-skeniranja-muzejske-grade/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot