Sanda Dodik, v. d. dekana Akademije umjetnosti Banjaluka: Umjetnost traži saradnju

Objavljeno: 5. 12. 2016 u 19:45h

Saradnja sa domaćim i evropskim asocijacijama i institucijama, nakon „Tempus“ projekta, Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci će donijeti nove mogućnosti u promociji, projektima, institucionalnom povezivanju, donacijama i razmjeni studenata.

Predstavnici AUBL nedavno su boravili u Beču, gdje su posjetili Centar za socijalne inovacije i razgovarali o mogućnostima učešća u zajedničkim projektima.

Sanda Dodik, v. d. dekana AUBL, nada se da će ova inicijativa biti ostvarena i da će biti nađeni modeli zajedničkog djelovanja i saradnje između AUBL i ovog centra.

“U Trstu je pokrenuta saradnja Studijskog programa muzičke umjetnosti AUBL sa muzičkim akademijama i konzervatorijumima iz zemalja Centralnoevropske inicijative” – CEI mreže.

S obzirom na to da ove godine BiH presjedava CEI, Muzička akademija iz Sarajeva i AUBL imale su ulogu koorganizatora, te smo predstavili rad naših ustanova i prezentovali prethodne, već završene, kao i nove, planirane aktivnosti na međunarodnom nivou.

Potpisan je memorandum o razumijevanju i saradnji između 24 muzičke akademije iz zemalja članica CEI – rekla je Dodik.

Zajedno sa Vanesom Kremenović, koordinatorom za razmjenu studenata u „Erasmus+“ programu, sredinom prošlog mjeseca , boravila je i u Geteburgu na Godišnjem kongresu AEC-a.

“To je mreža sa više od 300 članica, muzičkih akademija i konzervatorijuma iz 53 zemlje. Posebno zanimljive teme bile su internacionalizacija i multidisciplinarni pristup umjetnosti, te ćemo naše dalje aktivnosti usmjeriti u tom pravcu. Radna grupa koja okuplja ustanove zapadnog Balkana, a među kojima je i AUBL, dala je prijedloge za nove vidove saradnje, a obećane su i donacije u notnom materijalu i stručnoj literaturi” – ističe Dodik.

Prema njenim riječima, izložba grafika „Otisci multioriginalne BiH“, nedavno otvorena na AUBL, kruna je dvogodišnjeg projekta i saradnje između likovnih akademija iz Sarajeva, Trebinja, Širokog Brijega, Mostara i Banjaluke.

“Naša akademija je jedan od glavnih stubova kulturnog života Banjaluke i RS. Programi razmjene su izuzetno važni, jer studentima i profesorima daju mogućnost za razmjenu akademskih znanja, upoznavanje sa drugačijim metodama i načinima rada. To doprinosi boljem kvalitetu nastavnog procesa, višem nivou umjetničkog izraza i naučnog djelovanja. To je i prilika za povezivanje različitih kultura, ideja i naučne misli” – rekla je Dodik.

Obraćanje najmlađoj publici

Koncertom „Klasiku, molim“, održanom u KC Banski dvor, AUBL željela je da skrene pažnju na loš položaj kulture i umjetnosti u društvu.

“Sa druge strane, didaktički koncerti najmlađoj publici daju mogućnost da se upoznaju sa umjetničkom muzikom, instrumentima, muzičarima i svjetlima pozornice. Obraćanje najmlađima treba da postane jedan od važnijih zadataka muzičkih pedagoga i izvođača, jer samo na taj način možemo odnjegovati publiku i razviti ljubav prema ovoj vrsti muzike” – ističe Sanda Dodik.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/sanda-dodik-v-d-dekana-akademije-umjetnosti-banjaluka-umjetnost-trazi-saradnju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot