Knjiga Ogledi Emira Sokolovića promovisana u Banjaluci: Stvaralački čin suštinska vrijednost

Objavljeno: 30. 11. 2016 u 20:04h

Kreacija je čin autonoman, gdje je odveć teško autorima načiniti nužnu distancu kako bi bili prvi i najobjektivniji kritičari sopstvenom djelu te se uspjeli “spasiti” od nepotrebnog nelagodnog izlaganja javnom mnjenju.

Kod nas se jako malo vremena posvećuje tom elementu i gotovo da nemamo literature koja pomaže autorima u izrastanju.

Rekao je ovo književnik iz Zenice Emir Sokolović, koji je u ponedjeljak uveče na podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta predstavio zbirku eseja “Ogledi”, koji čitaocu otvaraju pitanja o kreaciji i pokušavaju da pojasne suštinske elemente, stvaralaštvo kao javni i kreativni rad, odnos autor – djelo, odnos autor – okruženje i odnos autor – država.

““Ogledi” su nastajali oko sedam godina i, konkretno, kao priručnik literature za radionice kreativnog pisanja koje je trebalo da vodim ove godine za svog izdavača “Providencu”. Prva i probna radionica kreativnog pisanja, po istom planu i programu, rađena je za italijansku asocijaciju “Franco Betolli”” – objasnio je Sokolović.

Vjeruje da nije neophodno da bude plaćena visoka cijena koja i dobrog autora može pokolebati u samom stvaralačkom činu, te da su “Ogledi” dobar priručnik u tu svrhu.

“Tim više što su eseji uređeni na način da je neophodna i aktivna uloga samog čitaoca, što se može sagledavati i kao neophodni trening” – kazao je književnik kojem je ovo bilo treće predstavljanje pred banjalučkom publikom.

Dobitnik brojnih priznanja, iza kojeg stoji deset objavljenih naslova, prevodi djela na italijanski, engleski i poljski, smatra da je sve to zamorno i marginalno.

“Ono što suštinski vrijedi jeste sam stvaralački čin i to je jedina satisfakcija koju autor ima. Ako pristanemo na iskaz G. Flobera da “ne postoji završeno, postoji samo napušteno djelo” onda i knjiga, kao institucija, je čin napuštanja. A priznanja?! To je samo ostavljanje tragova koji upućuju “sutra” na djelo” – istakao je Sokolović.

Klub “Plava paleta”

Klub “Plava paleta” je bio logičan nastavak u radu Udruženja građana za kulturnu reanimaciju “Armagedon” gdje pokušavamo da spriječimo da kultura bude svedena na institucionalne nazivnike bez sadržaja. Koliko god je lokalna uprava ignorisala rad kluba ne može se poreći da je u klubu održanlo više od 160 referentnih kulturnih događaja i institucionalizovan međunarodni književni festival “Pero Živodraga Živkovića”, koji je ove godine okupio 13 autora iz Irana, Iraka, Italije, Poljske i zemalja regiona.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjiga-ogledi-emira-sokolovica-promovisana-u-banjaluci-stvaralacki-cin-sustinska-vrijednost/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot