U Banjaluci održan jedinstveni muzički festival dječijeg stvaralaštva

Objavljeno: 21. 11. 2016 u 11:11h

Festival dječijeg stvaralaštva BiH održan je danas u Banjaluci povodom 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta.

“Mali kompozitor” je jedini dječiji muzički festival u BiH koji ima uporište u zvaničnom nastavnom planu i programu za osnovnu školu, te je ujedno i jedini festival u kojem djeca učestvuju u svakoj njegovoj sferi – djeca komponuju, pišu tekstove, izvode kompozicije i jedini su žiri na festivalu.

Osnovni cilj festivala je afirmacija muzičkog i literarnog stvaralaštva, te podstaknuti kreativnost kod djece i motivisati ih za daljnji rad.

Direktor 10. jubilarnog festivala “Mali kompozitor” Mladen Matović rekao je da BiH ima veliki broj talentovane djece i u literarnom i muzičkom izražavanju, ali sve dok nije pokrenut ovaj festival nisu imali priliku da to i afirimišu.

“U kulturi je danas teško trajati i uopšte istrajati i ponosni smo što smo došli do 10. jubilarnog festivala”, rekao je Matović.

Ovo je jedinstven festival i zbog činjenice da ima nagrada onoliko koliko ima i učesnika.

“Cilj ovog festivala je druženje mališana, a ne da oni budu mali gladijatori koji se bore. Na ovaj način slavimo druženje, prijateljstvo i dobru dječiju pjesmu i mislim da smo desetu godinu zaredom u tome i uspjeli”, rekao je on.

Izvedeno je 16 kompozicija, a pobjednička pjesma festivala je pjesma “Sat” u izvođenju Tare Grbić, ali su dodijeljene i druge brojne nagrade.

U proteklih deset godina, festival je prepoznao gotovo dvije stotine talentovane djece iz čitave BiH, omogućivši punu afirmaciju njihovih muzičkih i literarnih kreacija, te rad sa najboljim muzičkim pedagozima regiona.

Organizator festivala je udruženje “Art puls”, generalni pokrovitelj je Kabinet predsjednika Republike Srpske, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Grad Banjaluka.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/u-banjaluci-odrzan-jedinstveni-muzicki-festival-djecijeg-stvaralastva/||claudebot