Uspješno završena turneja ansambla NPRS u Francuskoj

Objavljeno: 15. 11. 2016 u 21:51h

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u ponedjeljak 14. novembra sa početkom u 19.00 časova, održana je konferencija za medije povodom završetka uspješne turneje ansambla NPRS u Francuskoj.

Direktor NPRS Nenad Novaković je rekao da je „ansambl predstave „Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima“ na najbolji način prezentovao pozorišno i kulturno stvaralaštvo Republike Srpske i srpskog govornog područja u prestonici evropske kulture kao što je Francuska.

“Posebno smo ponosni na činjenicu da su nas ugostile renomirane pozorišne kuće iz Francuske i da smo igrali za domaću to jest, francusku publiku. Sa iskustvom koje smo stekli, mi u Narodnom pozorištu Republike Srpske već razmišljamo o narednom iskoraku sa kulturnom diplomatijom, za koji se nadamo da ćemo napraviti u bliskoj budućnosti. Iz ovog iskustva ćemo sigurno izvući pouke i podići ljestvicu pozorišnog stvaralaštva na viši nivo, nadajući se da ćemo dostići nivo umjetničkog stvaralaštva kakav je u Francuskoj. Mi smo prezadovoljni ovom posjetom Francuskoj, načinom na koji smo dočekani od strane naših domaćina, igrom našeg ansambla i prijemom kod francuske publike. U Banjaluku se naš ansambl vratio pun samopouzdanja, elana i pozitivne energije, u potpunosti spreman na nove izazove“, zaključio je Novaković.

Predsjednik Upravnog odbora NPRS Luka Kecman, je rekao da je jako zadovoljan fokusom medija koji je usmjeren prema  pozorišnoj kući, koja je napravila odličan repertoarski potez postavivši na scenu predstavu koja nema jezičku barijeru i koja prije svega ima tu vrstu univerzalnosti da može da igra na bilo kojem prostoru.

“Posebno raduje gostovanje našeg kolege, renomiranog pozorišnog reditelja Mladena Materića, zahvaljujući kome smo dobili dobru predstavu, a posredstvom gospodina Materića uspostavili smo kulturne veze sa jednom velikom zemljom, zemljom izuzetne kulture, kako pisane tako i govorne reči. Raduje me činjenica da su naši glumci imali priliku da se na francuskoj pozorišnoj sceni predstave sa našim autohtonim izrazom, a kada to kažem mislim pre svega na priču koja je uz pomoć Petera Handkea ispričana na jedan zaista specifičan način, i koliko smo da sada imali prilike da dobijemo povratne informacije iz Francuske, sve kritike naše predstave i ansambla su izuzetno pozitivne. Gostovanje ansambla NPRS u Francuskoj i pozitivne reakcije iz zemlje domaćina, su svakako potvrda da se u Banjaluci i Republici Srpskoj stvara jedna ozbiljna kultura”, rekao je predsjednik Upravnog odbora NPRS Luka Kecman.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS, gospodin Aleksandar Stojković je rekao da je ansambl NPRS u Francuskoj odigrao pet predstava, tri u pozorištu u Tuluzu i dvije u pozorištu u Senaru, i izrazio tom prilikom zahvalnost Mladenu Materiću koji je svojim ugledom i autoritetom povezao NPRS sa tri pozorišta iz Francuske, sa kojima je u koprodukciji i nastala predstava „Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima“.

„Inače, koprodukcije i partnerski odnosi među pozorištima u Francuskoj su uobičajena stvar, i to je jedan od najnormalnijih načina rada pozorišta u Francuskoj. Ono što je značajno naglasiti, jeste to da je ansambl NPRS imao na ovom gostovanju kompletnu vlastitu logistiku, a naši domćini su nam obezbijedili prostor u kojem igramo i neophodne tehničke uslove za nesmetano izvođenje predstave. Vrlo smo zadovoljni prijemom kod naših francuskih domaćina, načinom na koji je publika reagovala na predstavu i u Tuluzu i u Senaru, a ono što je posebno značajno je i pažnja francuskih medija koji su redovno izvještavali o našem gostovanju, opisujući naše pozorište kao veliko svjetsko pozorište“, naglasio je Stojković.

Glumac NPRS gospodin Vladimir Đorđević je rekao je da je „francuska publika bila jako zainteresovana za predstavu, i bez obzira na činjenicu što ne poznaje dovoljno dobro istoriju ovih prostora, domaća publika je vrlo dobro pratila i razumjela sve što se dešava na sceni. Na bis su nas vraćali pet puta, što je bilo jako veliko iznenađenje za nas, jer nismo to očekivali“.

Glumac NPRS gospodin Zlatan Vidović je naglasio da „naša domaća publika nije navikla na takav umjetnički izraz u pozorištu, i da je za našu publiku takav način komunikacije sa publikom svakako novina. Nadam se da ćemo nastaviti u tom pravcu, jer moramo našu publiku da navikavamo na različite pozorišne izraze“.

Glumica NPRS gospođa Miljka Brđanin je istakla da „svako gostovanje jednog pozorišta dovodi u situaciju ansambl da se prilagođava novom prostoru u kojem igra. U Francuskoj smo na raspolaganju imali dvije scene, jednu zaista ogromnu, a drugu nešto manjih dimenzija i moram reći da smo se odlično snašli i brzo prilagodili. Saradnja među članovima ansambla je bila odlična, međusobno smo se pomagali, što se svakako pozitivno odrazilo na naš uspješan nastup na sceni“.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/uspjesno-zavrsena-turneja-ansambla-nprs-u-francuskoj/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot