Premijera predstave Krdža Brdža u Dječijem pozorištu RS

Objavljeno: 14. 11. 2016 u 16:11h

Biti dio cijelog svijeta, “obići” nedostižna mjesta, moguće je u carstvu interneta, ali kada se ugase računari, mnogo je ljepše maštati o prvim ljubavima, zagrliti svoju baku, ići u školu i igrati se sa pravim prijateljima.

Poruku da je u životu važno njegovati prave vrijednosti i zauvijek u sebi sačuvati dijete, sudeći po reakcijama, shvatili su i mališani koji su proteklog vikenda sa velikom pažnjom gledali i učestvovali u premijeri komada “Krdža Brdža” (Svemironična bajka), po tekstu Igora Bojovića u režiji Aleksandra Pejakovića, na dobro poznatoj sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Jelenko Savršeno, baka Bosa, princeza Margarina Snešković i Krdža Brdža iz dalekog svemira poveli su mališane na krilima mašte u bajkoviti svijet pozorišta. Na premijeru je iz Beograda doputovao i autor teksta Igor Bojović koji je komad napisao prije dvadeset pet godina, kada su se na našim prostorima pojavili prvi računari. Likove iz njegovog djela oživljavali su reditelji na mnogim scenama, ali on ističe da je ovo izvedeno u Banjaluci, jedno od najboljih.

“Kada sam kupio svoj prvi računar na kojem sam posle pisaće mašine pisao drame, nisam mogao ni da zamislim gde će to sve otići i dokle će se razviti ta vrsta tehnologije. Ovaj komad je zapravo nastao kao neka vrsta mašte, na neki način i anticipatorski zato što je predvideo šta sve može da se uz pomoć kompjutera napravi”, rekao je Bojović poslije premijere.

Osvrnuo se i na upečatljivu scenografiju koju je takođe osmislio Pejaković, veliki efektni računar koji dominira na sceni.

“Mislim da je i scenografija velelepna, muzika sjajno urađena i te animacije koje još nije tako jednostavno uraditi predstavi su dale potpuno novu i posebnu čar. Dječije pozorište RS je na ozbiljan način u produkcionom smislu pristupilo ovom projektu”, naglasio je Bojović.

Dvostruki dobitnik Sterijine nagrade i dramaturg po čijem je tekstu u domaćem teatru oživljen i komad “Petar Pan” kaže da je priča o Krdži Brdži sazrela za ovo vrijeme kada su zavladali igrice i internet.

“Reklo bi se da su razni mediji prevladali u odnosu na klasičnu bajku. Ovaj komad je istovremeno tu da nas podseti na klasične i prave vrednosti na kojima je on i zasnovan. Bez obzira na to što se bavimo savremenom tehnologijama, moj profesor filmskog scenarija Gordan Mihić, govorio je: “Nije bitan medij u kome govorite, već da imate šta da kažete”, zaključio je Bojović.

Nova predstava Dječijeg pozorišta RS biće u ponudi “Snješkova” koje počinje od 17. septembra, a reditelj Pejaković dodaje da će “Krdža Brdža” biti izvođen i tokom dodjele novogodišnjih paketića.

“Komad me na prvo čitanje oduševio i odmah sam došao na ideju da radim na njemu. Kada sam shvatio da je napisan u periodu kada su se pojavili prvi kompjuteri kod nas, očistio sam sve te dijelove teksta koji podsjećaju na to neko oduševljenje kompjuterom, a ostavio ono što je bajka”, objasnio je Pejaković.

Ekipa predstave

Lik simpatične bake Bose, za koju je računar pravo čudo, oživjela je glumica Gordana Milinović, dok je njenog unuka, malog genija Jelenka Savršenka tumačila Božana Bijelić.

U haljini prelijepe princeze Margarine našla se Svjetlana Andrić, dok je strašnog Krdžu Brdžu iz svemira tumačio Dragan Banjac. Kompjuter je “pričao” glasom Duška Mazalice, a svemirski mudrac glasom Đorđa Jankovića. I kompozitor Mladen Matović pozajmio je glas Japancu, Kinezu i arabijskom šeiku. Rad na animaciji povjeren je Petru Bilbiji, a crtež animacije radio je Marko Biblija.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/premijera-predstave-krdza-brdza-u-djecijem-pozoristu-rs/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])