Žele novu oazu umjetnosti u Banskom dvoru

Objavljeno: 7. 11. 2016 u 12:38h

Glumci, muzičari, književnici, filmski radnici, novinari i studenti Univerziteta u Banjaluci, udruženi u Inicijativi građani “Kultura kulturi” pokrenuli su peticiju za otvaranje prosvjetno-kulturnog kluba.

Ideja je zvanično predstavljena u subotu, a cilj im je obnova i uređenje dijela Banskog dvora, nekadašnjeg Kluba “Lav”.

“Klub bi po svom sadržaju bio jedinstven u Banjaluci. U njemu bismo svakoga dana promovisali domaće stvaraoce, društveno aktivne i humane ljude da ukažu na kulturniji način življenja, odnosa jednih prema drugima, prirodi itd.”, rekao je vjeroučitelj Danijel Mihić, koji je jedan od pokretača Inicijative “Kultura kulturi”.

Nada se da će uspjeti da sakupe više od 700 potpisa.

“Listić za peticiju se može preuzeti na “Fejsbuk” grupi Inicijativa građana “Kultura kulturi”. Popunjen listić treba donijeti na naš sljedeći sastanak koji će najvjerovatnije biti 18. novembra u prostorijama Doma omladine”, kazao je Mihić.

Smatra da je upravo Banski dvor idealno mjesto za prosvjetno-kulturni klub.

Glumac Duško Mazalica koji godinama igra na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske takođe je podržao ideju o osnivanju nove oaze za kulturu i umjetnost.

“Raduje me što se okupila grupa mladih ljudi od kojih je svako u svojoj branši zanimljiv i što hoće da posvete pažnju razvijanju kulture i umjetnosti na jednostavan i konkretan način. Oni samo traže da se taj prostor osposobi za književne večeri, izložbe, koncerte, da bude klub koji će okupljati mlade ljude i parirati svim trenutno lošim klubovima napravljenim samo da promovišu samo kič i šund”, ističe Mazalica.

Poslije prikupljanja potpisa članovi Inicijative građana “Kultura kulturi” uputiće zahtjev za sastanak sa novoizabranim gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem sa namjerom da razgovaraju o uspostavljanju kluba za prosvjetu i kulturu.

Lični primjer

“Posebno je za pohvalu što su članovi Inicijative građana “Kultura kulturi” izabrali pravi put da mijenjaju stvari u društvu, polazeći prvo od sebe i od svojih prijatelja. Za svaku pohvalu je što žele da omoguće umjetnicima da pokažu ono što znaju u novom prostoru koji će svakodnevno imati druge sadržaje”, kaže Duško Mazalica.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/zele-novu-oazu-umjetnosti-u-banskom-dvoru/||claudebot