“Sedmica zabranjenih knjiga” počela u Banjaluci

Objavljeno: 7. 11. 2016 u 21:52h

“Lolita” Vladimira Nabokova, “Životinjska farma” Džordža Orvela ili “Majstor i Margarita” Mihaila Bulgakova, naslovi su dobro poznatih knjiga koje su nekada bile zabranjene, a danas se, možda upravo i zbog te činjenice, ubrajaju među najčitanije u svijetu.

U slavu ovih, ali i brojnih drugih književnih djela koja su zbog ideoloških, vjerskih, političkih ili nekih drugih razloga bila zabranjivana kroz istoriju, Narodna i univerzitetska biblioteka RS (NUB RS) u Banjaluci organizovala je “Sedmicu zabranjenih knjiga”, koja je počela danas i trajaće do 14. novembra.

Ukoliko pri ulasku u ovu instituciju primijetite katance ili žute trake, nema potrebe za strahom, upravo su sve to sekvence koje ukazuju na pomenutu akciju.

Ljilja Petrović-Zečić, direktor NUB RS, pojašnjava da priča o zabranjenim knjigama datira još iz prve polovine 16. vijeka kada je Katolička crkva donijela Indeks zabranjenih knjiga, a koji je bio važeći sve do unazad 50 godina.

“Vatikanska biblioteka je jedna od biblioteka koja ima najviše zabranjenih knjiga u svojim fondovima. Kako su se razvijali društveni sistemi, tako su i različite knjige bile zabranjivane. Kada je riječ o našim prostorima, imali smo mnogo zabranjenih knjiga i pisaca koji su bili nepodobni”, rekla je ona.

Između ostalih, navodi Petrović-Zečićeva, Branko Ćopić je 1950. imao prvi sukob sa partijom zbog svoje “Jeretičke priče”, gdje je predstavio jednu vladajuću partiju, njen stil i način života.

“Zatim tu je i Dragoslav Mihajlović i roman ‘Kad su cvjetale tikve’, za koji je Tito rekao da su to tamo neke tikvice napisane na vrelom kamenu Golog otoka, jer je sam Mihajlović bio zatočen na Golom otoku. Znamo i da je zabranjivan Živojin Pavlović, kao i knjiga ‘Nož’ Vuka Draškovića”, istakla je Petrović-Zečićeva.

Napominje da nama te zabrane danas sa ove distance izgledaju i bizarno i smiješno, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je “Dnevnik Ane Frank” bio zabranjen u Libanu jer je knjiga govorila pozitivno o Izraelu, a u Virdžiniji je zabranjen zbog eksplicitnog seksa ili homoseksualnih poriva.

“‘Životinjska farma’ je zabranjena na Kubi, a bila je zabranjena u Kini i u školama u Sjevernoj Koreji, te u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zbog govora svinje, što nije u skladu sa islamskim uvjerenjima”, navela je ona.

“Mi želimo da skrenemo pažnju na čitanje, na potrebu čitanja i na jedan određen način da ukažemo na slobodu informacije i već vidimo da su naši sugrađani mnogo zainteresovani za ovu akciju. Mnogi nisu ni znali zašto se knjige zabranjuju. Ostavljamo otvoreno pitanje koliko je moguće knjige zabraniti i zabraniti pristup nekoj informaciji”, rekla je Petrović-Zečićeva.

Ipak, da ne bi sve ostalo na priči, zaposleni u NUB RS došli su na ideju da sve one koji pozajme neku od zabranjenih knjiga tokom ove sedmice fotografišu. Potom će sve fotografije biti objavljene na Facebook stranici NUB RS, a vlasnik fotografije koja dobije najviše lajkova biće nagrađen. Riječ je o večeri za dvoje u jednom od banjalučkih restorana i primjerku zabranjene knjige.

“Naša biblioteka posjeduje veliki broj zabranjenih knjiga. Mi smo napravili jedan pregled onog što je, recimo, bilo zabranjeno kod nas. Zanimljivo je podsjetiti da je knjiga ‘Majstor i Margarita’ bila zabranjena u Jugoslaviji i Rusiji zbog kritike sistema”, istakla je ona.

Neke knjige koje su bile zabranjene, kao što je Nabokovljeva “Lolita”, koja je proglašena za najprljaviju knjigu ikada napisanu i nije smjela da se čita u Sovjetskom Savezu i čitavoj Evropi, danas su ušle u školske lektire, ili knjiga “Lovac u žitu”, koja je bila najosporavanija, a u stvari se danas najviše proučava u američkim školama.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/sedmica-zabranjenih-knjiga-pocela-u-banjaluci/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])