Premijera večeras u Banjalučkom studentskom pozorištu: Mračna priča oživljava u teatru

Objavljeno: 31. 10. 2016 u 17:37h

Predstave u kojima je ubistvo rasplet, uglavnom se retrospektivno bave pozadinom tog događaja, dok se naša predstava isključivo bavi idejama koje se nalaze u glavama aktera ubice i žrtve.

Ovim riječima reditelj Aleksandar Pejaković najavljuje predstavu “Tmina” autora Milana Džide koja će premijerno biti izvedena večeras u 20.30 časova na Podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta.

“Naš zadatak je bio da te ideje budu dostupne uživo svakome ko želi da ih čuje.  Jer donijeti smrt na scenu možemo samo ako uvjerimo publiku da su te ideje bolesne”, kaže Pejaković.

Ne krije da kao reditelj, nije poštovao dosljedno vrijeme i mjesto radnje komada,  ali je piscu Milanu Džidi dao glavnu riječ.

“U predstavi se prepliću igrani segmenti, uz upotrebu tonskih efekata i muzičke tačke “crnog valcera” koji   akteri izvode bez ikakvih emocija”, najavio je Pejaković.

Osim za režiju, on se pobrinuo i za scenografiju u novoj predstavi Banjalučkog studentskog pozorišta.

“Izabrao sam za sebe da ne budem nenametljiv, ali ipak objedinjujući univerzalnu smrt kako bih stvorio snažan i autentičan utisak o vremenu u kome živimo i u kome tek treba da živimo”, naglašava reditelj “Tmine”.

Uprava Banjalučkog studentskog pozorišta, nastavlja Pejaković, promišljeno je izabrala da u ovoj predstavi budu angažovani mladi glumci – Ena Radovanović i Dragan Vučić.

“Oni su na početku glumačke karijere i potrebno je da iskorače i da se izbore za vlastiti identitet”, smatra Pejaković.

Radovanovićeva i Vučić su studenti četvrte godine glume na Akademije umjetnosti u Banjaluci, u klasi profesora Željka Mitrovića.

Dramska tenzija

Dramu “Tmina” objavio je Art print 2012. godine, u knjizi “Triloglif moje drame”.

“Milan Džida je napisao zanimljivu jednočinku za dva lika, koja bi se s podjednakim ushićenjem mogla čitati u osami i gledati na pozorišnim daskama. Uporedo sa narastanjem dramske tenzije, razvijaju se njegovi likovi, osvjetljujući iz scene u scenu sve više i sve jasnije svoje karakterne osobine, dajući tako mogućnost glumcu/tumaču za punu transformaciju i potpuno umjetničko iskazivanje”, rekao je o tekstu “Tmina” književnik Ranko Pavlović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/premijera-veceras-u-banjaluckom-studentskom-pozoristu-mracna-prica-ozivljava-u-teatru/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot