Banjalučanka Vanja Kovačević: Podijum je moj svijet, a muzika sloboda! (Video)

Objavljeno: 22. 10. 2016 u 15:28h

Banjalučanka Vanja Kovačević orijentalnim plesom se bavi duži niz godina, a od 2010. godine aktivan je član u studiju orijentalnih plesova “Oriana i Oria”. Njeno interesovanje veže se za izučavanje dva stila: klasični Orijentalni stil i Tribal Fusion.

Naša današnja sagovornica gostovala je na mnogim festivalima, kako u svojoj zemlji tako i u inostranstvu. Ponosni je nosilac mnogobrojnih nagrada, a kao veliku podršku i snagu izdvaja svoje roditelje, supruga Danijela i naravno plesni studio.

Kako Kovačevićeva navodi profesionalno bavljenje plesom je nešto najljepše što joj se desilo u životu i  što nikada ne bi mijenjala. Da čovjek uči dok je živ, potvrđuje i činjenica da je često na putu, gdje učestvuje na radionicama kako bi što više usavršila samu sebe u onom što voli i radi.

Radost i razočarenja

“Ples mi je donio mnogo sreće, radosti , smijeha pa čak i razočarenja, ali me je takođe naučio da u svemu trebam biti strpljiva, da trebam mnogo da radim na sebi i učim. Da ne treba da žurim, da ne trebam da odustajem od svojih snova, te  da se vremenom sve može riješiti”, govori Kovačevićeva.

Lekcija

“Kao mala sam uvijek bila vrckavo dijete i obožavala sam da plešem, tako da mislim da je to kod mene urođeno. Nikada neću zaboraviti kako su mi baka i komšije pričali da sam jednom u sobi kad su svi tu bili, uzela izduvani šlauf i stavila na struk kao suknjicu pa njima nešto otplesala. Tako da sam već odmalena imala nešto što volim i uživam u tome, a to je definitno ples”, prisjeća se profesionalna plesačica.

Ples za našu sagovornicu predstavlja pregršt prelijepih osjećaja, kako kaže, kroz njega je o sebi i svom tijelu naučila nevjerovatno mnogo.

“Vjerovali ili ne ovom vrstom plesa sam pokrenula mišiće za koje nisam znala ni da postoje”, kroz smijeh priča plesačica.

Kao jednu od bezbroj pozitivnih stvari profesije kojom se bavi, Kovačevićeva izdvaja prijateljstvo. Kako kaže kroz ples i prijatelje koji osjećaju isto ili slično kao ona sama, ispunjena je i srećna jer to su vrijednosti za cijeli život!

“Ples mi je isto tako pokazao da ljudi nisu svi isti i da za neke trebaš imati više strpljenja i razumijevanja, jer pobogu ne učimo pokrete svi jednako. Zahvaljujući plesu sam mnogo putovala i upoznala ljude širom svijeta, a ono što je najvažnije meni, uz pomoć plesa sam uspjela da iznesem toliko emocija koje držim u sebi, emocija koje ne znam da pokažem ili opišem”, slikovito pojašnjava naša sagovornica.

Čarolija orijentalnog plesa

Kovačevićeva ističe kako voli da gleda sve vrste plesova i smatra da svaki od njih ima svoju čar, i sama se oprobala u mnogim vrstama, rekreativno i preko radionica.

Nagrade

1. Mjesto sa grupom Dance Fest Novi Sad 2013.

1. Mjesto sa grupom Dance Fest Novi Sad 2014.

1. Mjesto solo kategorija seniori Dance Fest Novi Sad 2014.

3. Mjesto solo kategorija seniori Inter Dance Fest Sarajevo 2015.

3. Mjesto solo kategorija seniori Rising star Oriental Fairytales Beograd 2016.

“Tu dolazi ono što je meni zanimljivo. Naime, orijentalni ples se vremenom modernizovao i ono što ga za mene izdvaja od ostalih je to da možete koristiti neke osnovne pokrete drugih plesova i napraviti jednu jako zanimljivu priču”, izjavila je mlada plesačica i dodala:

“Nešto što definitivno izdvaja ovaj ples od ostalih je starosna dob, jer orijentalni ples može da se pleše od 7 do 77 godina što kod ostalih plesova i nije baš moguće. Isto tako fizički izgled za ovaj ples nije bitan, vi možete da budete i mršavi i buckasti, a da najnormalinije trenirate ovu vrstu plesa”.

Naporan rad i trud

Za ovih sedam godina banjalučka plesačica je ostavila mnogo neprospavanih noći iza sebe šijući i praveći nove kostime, koreografije… Naravno za sve navedeno potreban je novac, nijedan kostim nije jeftin, a kada se na sve dodaju putovanja, hrana i noćenje – plaća se poprlično velika i paprena cijena za svoje snove:

“Sve to nažalost sami plaćamo jer sponzora za ovu vrstu plesa nema. Ali pored svega, vjerujte, možete stići sve. Ja i studiram i radim i imam muža i kuću, a pored toga uspijevam da idem na treninge i da idem na razne festivale, da učim od najboljih. Samo je potrebna volja, želja i dobar raspored svog radnog dana. Sve se može kad se hoće”.

Podijum

Ne možemo da ne pomenemo sve čari i poteškoće plesnog podijuma kada pored sebe imamo plesačicu poput Kovačevićeve, koja tvrdi da se svako bar jednom susreo sa “problemom” na sceni:

“Podijum je moj svijet, a muzika moja sloboda. Tu se osjećam neopisivo, ali tu su se znale dešavati mnoge stvari: pukne ti bretela ili pojas, zamrsi ti se nakit od kostim, zamrsi se rekvizit jedan od drugi, izađeš slučajno u čarapama od uzbuđenja, zapneš ponekad i malo padneš, zaboraviš koreografiju, udariš nekog iz grupe i tako dalje. Mislim da je to sve normalno i samo treba da se neprimjetno izvučeš iz svega toga”.

Poteškoće na sceni

“Zamrsila sam svoj rekvizit  i nažalost ta koreografija više nije izgledala onako kako je trebala, ali ja sam nastavila da plesem sa osmjehom na licu. Takođe sam u jednoj koreogarfiji u čučnju izgubila ravnotežu i krenula da padnem u nazad na leđa, ali srećom sam ostala mirna dočekala se  na ruke i uspjela dići što neprimjetnije, i mislim da su ovakve stvari dobre za plesača jer se treba snaći u svakoj situaciji, a opet ostati miran da to publika ne primjeti”, iskrena je naša sagovornica

Zumba

Kovačevićeva je već tri pune godine instruktor zumbe u Banjaluci:

“Ideja za Zumbu je bila sasvim slučajna jer sam htjela neke dodatne kondicione treninge i teže vježbe za poboljšanje orijentalnog plesa. Zumba je jako brzo postala hit u svijetu pa pošto i sama sadrži osnovne plesne korake svih plesova plus vježbe i nešto fitnesa, jako me zanimalo o čemu se radi”.

Smatra da je zumba odličan način da se skinu neželjeni kilogrami i zategne tijelo jer ima jako jednostavne pokrete koje mogu svi da prate bez obzira da li se bave plesom ili ne:

“Nema opterećenja samo pratite pokrete svog instruktora i na taj način uz muziku, ples i vježbe veoma jednostavno gubite višak kilograma. Kod mene u grupi često kažu da pored toga što se pokrenu, ova vrsta treninga im takođe služi da se rasterete svih problema a usput i izgube koji kilogram”.

Planovi

Vanja Kovačević se trenutno sprema za svoje iduće takmičenje u novembru “Oriental Love Festival 2016”. Za iduću godinu je već prijavljena na tri takmičenja, a ekipa portala Pressrs.ba rado će sa njom proslovati i obilježiti brojne buduće nagrade i pobjede koje će nesumnjivo osvojiti svojim čarobnim plesnim pokretima.

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjalucanka-vanja-kovacevic-podijum-je-moj-svijet-a-muzika-sloboda-video/||claudebot