Premijerom otvorena 87. sezona u Narodnom pozorištu RS

Objavljeno: 20. 10. 2016 u 10:45h

Život u kome se vodi borba između ludila i razuma u čovjeku čije srce kuca za slobodu i otadžbinu koga je onda kada je bilo najteže, a i sto godina poslije njegove smrti grijalo sunce talenta, oživio je na daskama teatra.

Pred publikom u srijedu uveče stajao je Petar Kočić, gromada srpske književne misli, ali drugačiji od onog o kome smo slušali, čitali i učili. Premijera komada “Posljednji mejdan Petra Kočića” po tekstu Vuleta Žurića i u režiji Nebojše Bradića otvorila je vrata 87. sezone Narodnog pozorišta RS, a ispred tih vrata publiku je dočekala umorna duša, zamišljeni pogled ovog pisca u duševnoj bolnici u Beogradu, depresivni Beograd pod okupacijom Austrougarske. U pozorišnoj sali, kako to i treba da bude, oblaci od pitanja, a na neka od njih poslije dugih aplauza odgovorio je i Vule Žurić, koji je prvi put gledao “ono što je napisao”.

“Bez obzira na to što je skončao u toj ustanovi, htio sam da kažem da je Kočić izašao kao pobjednik. On nije tragični junak bosanske misli, nego čovjek koji se borio da ta bosanska misao može da bude izrečena. Mnogi su morali da ne uspiju slobodno da kažu šta misle, a da ne trpe zato posljedice za života, da bismo mi danas mogli slobodno da mislimo”, kazao je Žurić i pohvalio igru ansambla, kao i glumca Željka Erkića, koji je tumačio lik Kočića, za kojeg kaže da je opravdao očekivanja.

U zahtjevnom liku Koste Hermana u kojem je sažeta snaga Austrougarske monarhije u Beogradu i simbol onoga što je slomilo Kočića, našao se glumac Zlatan Vidović.

“Herman je hvalisavac, egomanijak i ima opsesivni problem sa likom Petra Kočića. Mislim da smo uspjeli prikazati glavnu liniju protagoniste i antagoniste”, kazao je Vidović i istakao da nema više narodnih tribuna kakav je bio Kočić te da se, uprkos njegovom tragičnom kraju, isplati govoriti u ime svog naroda u pravom smislu te riječi.

Naglasio je da je komad značajan i zbog prikazivanja dijela života srpskog pisca o kojem se nije mnogo znalo.

“Nadam se da smo publici približili žrtvu i stradanje našeg najvećeg krajiškog književnika”, rekao je Vidović koji je i ovaj put na sceni pokazao moć talenta.

Glumačke kreacije pokazali su i Vladimir Đorđević, Đorđe Marković, Nataša Ivančević, Miljka Brđanin, Sandra Ljubojević, Goran Jokić, Danilo Kerkez, Boris Šavija, Rok Radiša, Boško Đurđević i Aleksandar Runjić. U izložbenom salonu Narodnog pozorišta RS “Živorad Žika Pećarić” otvorena je izložba ikona Dragane Purković-Macan pod nazivom “Vizantijska ikona”. Premijeri i otvaranju izložbe prisustvovale su brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života, među kojima su i poslanik u Narodnoj skupštini i novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Nebojša Radmanović, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović-Zečić, direktor Muzeja RS Nada Puvačić, dekan Akademije umjetnosti RS Luka Kecman i mnogi drugi.

Nagrađeni Ivančevićeva i Marković

Tradicionalno, kao i prethodnih godina, na otvaranju nove sezone nagrađeni su najbolji glumci i predstava iz prethodne. Ovaj put nagrađeni su iskusni i odlični glumci nacionalnog teatra Đorđe Marković i Nataša Ivančević, dok je komad “Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima” Mladena Materića ocijenjen najboljim. Nagrade je uručio ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/premijerom-otvorena-87-sezona-u-narodnom-pozoristu-rs/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot