Ko kaže da je jesen u Banjaluci dosadna?

Objavljeno: 18. 10. 2016 u 19:39h

Opšte je mišljenje da je Banjaluka najživlja ljeti i da nakon serije koncerata i festivala koji počnu negdje u maju kulminiraju u julu sa Demofestom, i tu negdje i završe, grad zamre i više se ništa ne dešava.

Ali ogriješili bismo se ako ne spomenemo jedan lijep izuzetak, a to je mjesec oktobar.

Osim što je, opet prema opštem mišljjenju, ovo najljepši period godine u Banjaluci jer tokom tzv. Miholjskog ljeta gradske aleje najljepše izgledaju, a još uvijek nije previše hladno za šetnju, u oktobru se dešavaju i neke lijepe stvari.

Pozorišna sezona u NPRS

U Narodnom pozorištu Republike Srpske večeras, u 20 časova, premijerno će biti izvedena predstava „Posljednji mejdan Petra Kočića“ autora Vuleta Žurića u režiji Nebojše Bradića, čime će biti ozvaničen početak 87. pozorišne sezone. Tom prilikom, biće dodijeljene i nagrade za umjetnička dostignuća u prethodnoj pozorišnoj sezoni. Ansambl nacionalnog teatra ispričaće priču o velikom srpskom piscu kroz mješavinu tragikomedije i drame.

Zaplet u Jazavcu

U drugom gradskom pozorištu, a to je “Jazavac”, počinje Festivala mladog glumca “Zaplet 08”, koji će pod sloganom “Oprez” biće održan od 22. do 28. oktobra.

“Zaplet” počinje premijerom predstave “Malo blago”, spisateljice Elen Marfi i u režiji Jelene Kilibarde.

U takmičarskom programu gledaćemo predstave:  “Tihi obrt” – Zagrebačko kazalište mladih

“Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”  – Bosansko narodno pozorište iz Zenice.
“Ne oklevaj – improvizuj” –  Ustanova kulture “Vuk Karadžić” iz Beograda
“Nebeski odred”  – Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada
“Moje dete” –  Beogradsko dramsko pozrište.

U žiriju će sjediti: Nikola Pejaković, reditelj, Marko Misirača, reditelj, te Dragana Purković-Macan, scenograf i kostimograf.

Jazavac tradicionalno u Banjaluku dovodi poznate glumce iz regije, pa će i ove godine posebno zanimljiv i bogat biti prateći program, koji uključuje debate, na kojima će, između ostalih, pričati Dragan Bjelogrlić, Nikola Pejaković i Mirjana Karanović.

Vinosaur

U pauzi između pozorišnih predstava možete posjetiti Vinosaur.

Internacionalni Salon Vina “Vinosaur” je privredna, kulturna i turistička manifestacija koja se tradicionalno održava u Banjaluci već devet godina za redom, a ove godine održaće se 20. i 21. oktobra u Hotelu Bosna. U proteklih osam godina, ova manifestacija okupila je preko dvije stotine izlagača sa prostora bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta, a pored renomiranih vinarija, na ovoj respektabilnoj smotri učestvovalo je i gotovo 50 domaćih i stranih gastro izlagača, prozivođača pršuta, sireva, maslina i maslinovog ulja.

Svoju ulaznicu u pretprodaji možete kupiti u maloprodajnoj poslovnici Kuća Pića na adresi Branka Popovića po cijeni od 20 KM u koju je uključena kaucija u iznosu od 5 KM za čašu koju ćete koristiti tokom degustacija.

Salon je oba dana otvoren u vremenu od 15h-20h. Mjesto održavanja je Kristalna dvorana i Piano bar hotela Bosna, Banjaluka.

Od ostalih događaja tu su i promocije i izložbe u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srpske, predstave Studentskog pozorišta, DIS teatra. Festivalisalo se i u Dječijem pozorištu koje je uspješno organizovali Međunarodni festival pozorišta za djecu

Nekad davno…

Inače, grad Banjaluka je u periodu od 1962. do 1992. godine bio nosilac izuzetno značajne likovne manifestacije Banjalučki “Jesenji salon” koja je tokom trideset godina svoga postojanja od regionalne smotre likovnog stvaralaštva, bila prerasla u izuzetno značajan i nezaobilazan događaj jugoslovenskog, a u jednom trenutku i međunarodnog karaktera.

Na kraju, recimo i to da ne morate ići u pozorište niti piti kvalitetna vina: u Banjaluci u oktobru uvijek možete kupiti pečeno kestenje i šetati požutjelim gradskim ulicama…

Izvor: Mojkontakt

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/ko-kaze-da-je-jesen-u-banjaluci-dosadna/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot