Hor „Jedinstvo“ nastupio u Sidnejskoj operi

Objavljeno: 14. 10. 2016 u 20:26h

Proteklih dana, Mješoviti hor SPD „Jedinstvo“ vrijedno radi na realizaciji svog prvog gostovanja u Australiji gdje hor svoju dugo najavljivanu turneju iznosi na dostojanstven i profesionalan način.

U srijedu, 05.10.2016. godine, hor je započeo prekookeansku turneju te su sa aerodroma Mahovljani preko Beograda i Abu Dhabi-ja stigli do dalekog Sidneja, prvog grada ove velike turneje. Članovi ansambla su u Sidnej došli 07.10.2016. godine u jutarnjim časovima.

Subota, 08.10. je bila obilježena učestvovanjem hora na Večernjoj službi i na parastosu u crkvi Lazarica u Sidneju, a u nedjelju 09.10.2016. je hor otišao u Ruti Hil kako bi učestvovao na Sv. Liturgiji u hramu Sv. Arhiđakona Stefana. Nakon izvođenja Sv. Liturgije, hor se svojim prigodnim repertoarom predstavio publici na Saboru ,,Krajina u Srcu“ koji je uslijedio u velikoj crkvenoj sali u Ruti Hil-u.

Ponedjeljak, 10.10.2016. će ostati zapamćen po koncertu kojim se sa teritorije bivše Jugoslavije malo ko može pohvaliti, a to je cjelovečernji koncert u dvorani Sidnejske opere. 16 pjevača je pod rukovodstvom dirigenta Nemanje Savića izvelo dio bogatog repertoara na način da svi posjetioci ovog koncerta zapamte hor „Jedistvo“ i zemlju koju predstavlja na najljepši mogući način.

Vrijedan i predan rad pjevača i dirigenta je učinio da se probude emocije u publici te da se na trenutak, u dalekoj Australiji, čuje horska muzika i melodije koje svi poznaju kao što su „Tamo daleko“ i „Himna Sv. Savi“.
Hor je ispraćen ogromnim aplauzom i na zahtjev publike izvedeno je još pjesama prožetih najljepšim osjećajima i emocijama kakve samo horska muzika može da probudi.

Članovi ansambla su izveli djela domaćih autora od srednjeg vijeka do savremenika, kompozicije svjetovnog, duhovnog i folklornog karaktera, a kao solisti su se predstavili: Karolina Mihajlović – sopran, Biljana Kerkez – mecosopran, Petra Golubović – sopran, Živan Živanović – tenor, Jelena Bašić – udaraljke i Maja Grumić – klavir. Takođe, prisutnima se obratio i protojerej Dragan Maksimović, starješina Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjoj Luci, pokazavši svoje oduševljenje toplim prijemom domaćina koji su učinili da se hor osjeća prijatno u tako dalekoj državi.

Turneja se nastavlja i idući koncerti hora su zakazani u gradovima Adelaid i Melburn, gdje će „Jedinstvo“ ponovo imati priliku da pokaže svoje veliko umijeće izvođenja horske muzike.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/hor-jedinstvo-nastupio-u-sidnejskoj-operi/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot