Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci: Različite teatarske priče u borbi za umjetnost

Objavljeno: 7. 10. 2016 u 12:58h

Pozorišne priče za najmlađe iz osam zemalja i dvanaest teatara doputovaće u Banjaluku ovog vikenda kako bi publici 15. međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu Republike Srpske poklonili čudnovatu magiju teatra.

Gužve, dječiji smijeh, aplauzi koji dozivaju glumce na scenu, oni najiskreniji i najsmješniji komentari najmlađih koji se čuju iz publike, a koji izazivaju najviše smijeha, pitanja koja glasno postavljaju roditeljima u toku predstave, možda i malo plača, učiniće da teatar oživi nekom drugom energijom.

U svijet istine, mašte, snova posjetioce će uvesti komad “Mačak u čizama” po tekstu Šarla Peroa za koji je dramatizaciju radio Teodor Popov, a režiju potpisao ugledni bugarski reditelj Todor Valov koji će 8. oktobra u 18.30 časova otvoriti festival.

Direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević na pres-konferenciji održanoj juče u susret ovoj značajnoj manifestaciji, istakao je da festival ove godine slavi i 60 godina od prve lutkarske predstave “Šumski car i zlatna ribica” u režiji Vojmila Rabadana, odigrane u Banjaluci u tadašnjem Dječijem pozorištu 14. oktobra 1956. godine. Iz tih razloga dodjela nagrada i svečano spuštanje zavjese biće održano, simbolično, 14. oktobra. Na sceni će snage odmjeriti glumci iz Poljske, Bugarske, Argentine, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Srbije i Francuske.

Bjelošević je takođe objasnio da u Dječijem pozorištu RS nikad nisu radili sa lutkama koje će se pojaviti u komadu, te da glumcima nije bilo lako.

“Mnogo je situacija koje glumac mora riješiti ličnim nadahnućem. I složenu igru sa partnerom moraju da osjete kroz lutku i kompletnu scenografiju na način da se publici dopadne. To je za sve nas bio jedan pravi poduhvat sa izuzetnom lutkarskom težinom. U predstavi igraju ponajbolji glumci našeg teatra: Božana Bijelić, Aleksandra Spasojević, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Duško Mazalica i Slobodan Perišić koji su, ja mislim, uspjeli da naprave sklad i stvorili jedinstvo da bi publika imala potpuno osjećanje zadovoljstva na kraju”, naglasio je Bjelošević.

Ni reditelj Valov, koji prvi put režira u Banjaluci, nije krio zadovoljstvo što ima, kako je rekao, ne tako čestu priliku da radi sa glumačkom ekipom u kojoj su svi izvanredni.

“U ovoj predstavi pričamo kako ne treba da se postupa u životu. Da bi bio srećan u životu, ne možeš čekati da ti tu sreću neko sredi, moraš ti sam da je stvaraš”, naglasio je Valov i najavio da se kroz komad prepliću animacija, lutkarski izraz, dramski izraz, maske.

Po idejama Stefke Kjuvlijeve, koja sa Valovom godinama uspješno sarađuje, napravljena je scenografija i lutke.

U ulozi manipulatora i varalice, mačka u čizmama našao se Aleksandar Blanić koji je istakao da glumci vole likove kakav je mačak, jer takvi karakteri pružaju mogućnost da se mašta pusti na scenu i kreira lik.

O najboljima će odlučivati međunarodni žiri koji čine ugledni teatrolog iz Sankt Peterburga David Burman, reditelj iz Beograda Dragoslav Šilja Todorović i književnik Ranko Risojević iz Banjaluke.

Branko Kockica

Kao i prethodnih godina, u čast nagrađenih Pozorištance “Puž” iz Beograda izvešće jedan od svojih komada. Ovaj put je to predstava “Gospodar pesme”. Velika radost i za roditelje i mališane biće ponovni susret sa Brankom Kockicom.

Izložba plakata

“Odlučili smo da napravimo izložbu plakata Dječijeg pozorišta RS, na kojoj će biti izloženo više od 100 plakata. Uspjeli smo da nađemo i prvi plakat iz 1956. godine, pa će i za goste i za Banjalučane biti zanimljivo da vide šta je to pozorište radilo u svojoj bogatoj istoriji”, kazao je Predrag Bjelošević.

Radionice i promocije

Pored predstava, ljubitelji lutkarskog pozorišnog teatra biće u prilici da prisustvuju dvjema radionicama za djecu, čiji voditelji su majstor za izradu lutaka Tibor Farago i psiholog i rukovodilac lutkarske scene Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina Tatjana Paškaš. Posjetiocima će biti predstavljen i časopis “Niti” Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/medunarodni-festival-pozorista-za-djecu-u-banjaluci-razlicite-teatarske-price-u-borbi-za-umjetnost/||claudebot