Novi roman književnika Berislava Blagojevića iz Banjaluke

Objavljeno: 6. 10. 2016 u 17:00h

Zanimljivu i emotivnu priču o prijateljstvu, gradu na granici i ljubavi donosi novi roman književnika Berislava Blagojevića iz Banjaluke pod nazivom “Bumerang”, koji će se uskoro naći pred čitaocima, kao i na policama knjižara i biblioteka.

Iskrena, direktna, aktuelna, ironična i obogaćena gorkastim humorom Blagojevićeva knjiga, koja će uskoro izaći iz štampe, dotiče mnoga pitanja iz svakodnevice pripadnika bumerang generacije.

Napisana prepoznatljivim stilom, ova knjiga predstavlja intimnu i specifičnu šetnju kroz istoriju jednog prostora i sudbine ljudi u njemu.

“Romanom “Bumerang” želio sam da obradim temu koja je, po mom uvjerenju, izuzetno važna: šta se dešava s mladim ljudima koji su završili studije, ali su zbog raznih okolnosti bili primorani da se vrate u roditeljske domove”, istakao je Blagojević.

Knjigu će objaviti Izdavačka kuća “Presing” iz Mladenovca, a interesantan dizajn korica je djelo Bratislava Kostića iz beogradskog “Ptroglyph” studija.

Junaci “Bumeranga” provode dane u suočavanju sa neprilagođenošću i beznađem, roditeljskim razočaranjem i nerazumijevanjem, te potrazi za ljubavlju i zaposlenjem.

U razgovorima se, kaže ovaj književnik, njegovi junaci dotiču brojnih aktuelnih pitanja kao što su korupcija, nezaposlenost, nemogućnost zasnivanja porodice, depresija…

“Bumerang” je, između ostalog, metafora stalnog vraćanja na početak i kretanja od nule. Osim ovog socijalno angažovanog dijela, knjiga takođe sadrži (tragi)komične i emotivne elemente. Ljubav je prikazana višeslojno kao ljubav između muškarca i žene, ljubav prema knjigama, bibliotekama i jednom prostoru, ljubav između prijatelja”, pojašnjava Blagojević.

Za razliku od romana “Tiši od vode”, mjesto radnje u “Bumerangu” je Blagojevićev rodni grad, Brod.

“Brod je moj (sad već i literarni) zavičaj. Zato rukopis obiluje intimnim i autobiografskim elementima, što je u spisateljskom smislu bilo i opterećujuće, ali i izazovno”, naglašava on.

Premda se radnja odvija u sadašnjosti, ostalo je dovoljno prostora za skiciranje istorije grada koja je i zanimljiva i specifična.

“A kad se pomenu Brod i književnost, neizostavno izroni ime Voje Čolanovića, kome sam u ovom romanu na određeni način priredio mini-omaž”, zaključuje na kraju Berislav Blagojević.

Blagojević, inače, pored proze, piše i poeziju, eseje i kolumne, a interesantno je da je njegova knjiga kratkih priča “Revolucionar” objavljena kao audio-knjiga u izdanju Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, ali i u elektronskom izdanju Književne radionice “Rašić” iz Beograda.

Promocije i planovi

“Planirana je prva promocija u Beogradu, potom u Banjaluci i, nadam se, u Brodu. Ukoliko bude zainteresovanosti, možda će “Bumerang” biti objavljen kao audio knjiga, ili u elektronskoj verziji. Što se tiče novih aktivnosti, pokušaću za sljedeću godinu uobličiti zbirku priča, kao i jednu knjigu za djecu i odrasle, čiji je glavni junak pas”, najavio je Berislav Blagojević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/novi-roman-knjizevnika-berislava-blagojevica-iz-banjaluke/||claudebot