Mladost željna igre i dokazivanja na Zapletu 08

Objavljeno: 5. 10. 2016 u 11:13h

Šest predstava i jedan koncert, bogat i zanimljiv prateći program, mladost željna igre, dokazivanja, boljeg sutra od 22. do 28. oktobra pretvoriće Gradsko pozorište “Jazavac” u sedmodnevnu oazu istinske umjetnosti, kada će publika uživati u Međunarodnom festivalu mladog glumca “Zaplet 08”.

Na pres-konferenciji, održanoj u ponedjeljak uveče u restoranu “Kazamat”, u susret “Zapletu” i obilježavanju deset važnih godina njihovog postojanja, jedan od osnivača “Jazavca” i direktor festivala Dragana Marić istakla je da je ovaj festival programski možda i najjači do sada.

“Iza nas je veliki trud i rad. Pozorište smo praktično osnovali na ulici. Koliko je bilo teško dokazuje činjenica da je trbuhom za kruhom Mario Lukajić, jedan od osnivača, otišao da radi na brodu, Dejan Zorić je u drugoj državi, a ja imam onaj majčinski instinkt pa sam ostala da se borim, kako ja to kažem, za bebu Jazavac”, rekla je Marićeva.

Glavna vodilja organizatora bila je ta da se na sceni u glavnim ulogama pojave mladi glumci, pa je o selekciji odlučivao kreativni tim ovog teatra, Dragana Marić, Ljubiša Savanović i Sava Knežević. Najbolje glumce će izabrati oni koji su među najboljima u svijetu umjetnosti, reditelji Nikola Pejaković i Marko Misirača i scenograf Dragana Purković-Macan. “Zaplet 08” otvoriće komad “Malo blago”, u produkciji “Jazavca” i u režiji Slađane Kilibarde. Prvog takmičarskog dana, 23. oktobra, predstaviće se glumci Zagrebačkog kazališta mladih i Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu sa komadom “Tihi obrt”. Radnja komada prati djevojku Saru kojoj je posao neophodan, ali ona iz dana u dan odgađa da ga potraži. Kada se dovede u bezizlaznu situaciju, ona se duboko zamisli nad sobom i svojim životom. Dan poslije biće izvedena interesantna predstava Bosanskog narodnog Pozorišta iz Zenice, u saradnji sa Kamernim teatrom 55 iz Sarajeva, za koji je tekst pisala Banjalučanka Tanja Šljivar. Predstavu, koja će premijerno biti izvedena u Banjaluci, režirala je Mirjana Karanović. Studenti sa Fakulteta dramskih umetnosti i Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić” iz Beograda glumačke kreacije pokazaće u predstavi “Ne oklevaj – improvizuj”. Pozorišna priča “Nebeski odred” dolazi iz saradnje Srpskog narodnog pozorišta i Saveza dramskih umetnika Vojvodine i na repertoaru je četvrtog pozorišnog dana. Posljednje takmičarsko veče obilježiće igra mladih glumaca Beogradskog dramskog pozorišta, koji će izvesti komad “Moje dete”.

Svečano zatvaranje festivala i dodjelu nagrada svojim notama ispratiće Gradski tamburaški orkestar, koji će održati koncert filmske i pozorišne muzike.

Gosti poznati glumci

Kao i prošle godine poslije završenih predstava publika će imati priliku da se druži sa poznatim domaćim glumcima. Ovaj put to su Dragan Bjelogrlić, Mirjana Karanović, Nikola Pejaković i Leon Lučev. Glumci će govoriti o svojim karijerama, anegdotama sa snimanja, značaju kulture u svakom društvu.

Izložba fotografija

“U sklopu ovogodišnjeg festivala prisjetićemo se i lijepih trenutaka u prethodnih deset godina “Jazavca”, kroz niz fotografija čiji su autori Aleksandar Čavić, Josip Krinjski i Bojan Čikić. Autor izložbe je Dejan Zorić, a postavka će biti otvorena u holu našeg teatra”, najavila je Dragana Marić.

Program festivala

22. oktobar PREMIJERA

  • “Malo blago”, Gradsko pozorište “Jazavac”

23. oktobar

  • “Tihi obrt”, Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb

24. oktobar

  • “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”
  • Bosansko narodno pozorište, Zenica

25. oktobar

  • “Ne oklevaj – improvizuj”, UK “Vuk Stefanović Karadžić”, Beograd

26. oktobar

  • “Nebeski odred”, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

27. oktobar

  • “Moje dete”, Beogradsko dramsko pozorište, Beograd

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/mladost-zeljna-igre-i-dokazivanja-na-zapletu-08/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot