Održana smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina

Objavljeno: 25. 9. 2016 u 09:43h

U Banjaluci je sinoć održana smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina na kojoj su svoju bogatu tradiciju, kulturu i običaje prikazali brojni članovi udruženja manjina iz ovog grada.

Česi, Crnogorci, Italijani, Jevreji, Makedonci, Mađari, Romi, Poljaci, Slovaci, Slovenci i Ukrajinci predstavili su Banjalučanima prepoznatljive sadržaje baštine svog matičnog naroda.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić rekla je da u gradu ima 15 nacionalnih manjina koje su članovi Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.

“Njegujući svoju tradiciju, kulturu i običaje, oni održavaju vezu sa matičnim zemljama, ali i doprinose bogatstvu različitosti u našem gradu. Grad tradicionalno, finansijski i na druge načine podržava manjine, kao i ovu smotru kulturnog stvaralaštva. Potvrda toga je i priznanje Savjeta Evrope 2007. godine”, navela je Brkićeva.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover istakao je da nacionalne manjine na ovim prostorima dijele sudbinu ostalih naroda.

On je dodao da najviše nacionalnih manjina u Srpskoj ima u Prnjavoru koji je prozvan “Mala Evropa”, te da Savez ima dobru saradnju i sa Gradiškom, Prijedorom, Dobojem i Bijeljinom.

Predsjednik Kulturnog društva Makedonaca “Vardar” iz Banjaluke Zoran Mitrovski kaže da udruženje postoji 15 godina. On je izrazio nadu da će se češće okupljati i družiti sa predstavnicima vlasti i građanima.

Smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina uvrštena je prošle godine u godišnji kalendar kulturnih manifestacija Banjaluke, a njeno organizovanje pomažu i Vlada Srpske, predsjednik Republike i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Sinoćnoj smotri, održanoj u prepunoj dvorani “Obilićevo”, prisustvovali su i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, šef predstavništva Srpske u Izraelu Arie Livne, narodni poslanik Igor Radojičić, predstavnici kancelarije visokog predstavnika u BiH, OEBS-a, te brojnih ambasada.

Organizator 13. smotre je Savez nacionalnih manjina Srpske koji je ranije u Klubu nacionalnih manjina ugostio predstavnike ambasada, međunarodnih institucija, republičke i gradske vlasti, kao i predstavnike gostujućih udruženja.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/odrzana-smotra-kulturnog-stvaralastva-nacionalnih-manjina/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot