Muzej Srpske: Otvorena izložba o dobu viteštva

Objavljeno: 23. 9. 2016 u 09:35h

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za kulturu Tanja Đaković otvorila je sinoć u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci izložbu “Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika”, u okviru koje će biti predstavljeno oko 25 primjeraka srednjovjekovnog oružja i oklopa.

Đakovićeva je nakon otvaranja izložbe rekla da Muzej Republike Srpske predstavlja okosnicu čuvanja kulturnog, prirodnog i istorijskog nasljeđa.

“Ova izložba je prilika da Muzej široj publici predstavi bogatstvo vlastitog fundusa, koje je zaista impresivno, što se može vidjeti i u ovoj izložbi”, rekla je Đakovićeva novinarima.

Ona je dodala da je značajna i pedagoška komponenta ove kulturne ustanove, jer nastoji da svoje postavke približi što većem broju djece predškolskog i školskog uzrasta.

Ističući da se vrijednost muzejske izložbe ogleda u broju posjetilaca, Đakovićeva je pozvala sve građane da posjete izložbu, jer će sigurno biti zadovoljni i iznenađeni onim što vide.

Direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić napomenula je da je izložba otvorena povodom Dana Muzeja Srpske, koji se obilježava 26. septembra.

“Ova izložba posjeduje eksponate stare i po nekoliko stotina godina, pa bih rekla da ono što je kod nas najvrednije – to je vrijeme”, istakla je Puvačićeva.

Ona je dodala da je riječ o izložbi, koja je vrijedna i u duhovnom, ali i materijalnom smislu, jer su njeni eksponati, stari i po nekoliko vijekova.

“Muzej je osnovan 1930. godine, kao Muzej Vrbaske banovine, a promijenio je pet društvenih sistema i sedam adresa”, navela je Puvačićeva, dodajući da je danas to centralna ustanova zaštite pokretnih kulturnih dobara.

Puvačićeva je rekla da je u planu i da se ova, ali i sve sljedeće izložbe, koje čuvaju istoriju i tradiciju ovih prostora, što više približe djeci predškolskog i školskog uzrasta, te će za njih biti organizovane i različite radionice.

“Djeci će na zanimljiv i kreativan način biti približena postavka, s ciljem da ih od malih nogu naučimo da kulturne ustanove nisu za njih zabranjen prostor, nego da tu mogu pronaći, ali i naučiti puno zanimljivih stvari”, rekla je Puvačićeva.

Viši kustos u Muzeju Republike Srpske Janko Vračar naveo je da je izložba posvećena srednjovjekovnom naoružanju i vojnoj opremi, koju su koristili vitezovi nekadašnje Kraljevine Bosne i srednjovjekovne Srbije.

“Izložba obuhvata hladno oružje, kao što su mačevi, koplja, buzdovani i bojne sjekire, ali i primjerak ranog srednjovjekovnog vatrenog oružja, a to je puška kukača, koje su bile dosta rijetke na našim prostorima”, naveo je Vračar.

Prema njegovim riječima, izložbu prati i odgovarajući katalog, u kome se osim primjeraka oružja iz zbirke Muzeja mogu vidjeti i kako je tekla evolucija viteštva u zapadnoj Evropi od 8. do 16. vijeka.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzej-srpske-otvorena-izlozba-o-dobu-vitestva/||claudebot