Filharmonija briljirala u Beogradu i Nišu: Uspjeh gudača iz Banjaluke

Objavljeno: 22. 9. 2016 u 19:47h

Koncertne sale Etnografskog muzeja u Beogradu, Knjaževsko – srpskog teatra i Simfonijskog orkestra u Nišu bile su tijesne za vrijeme nastupa Gudačkog orkestra Banjalučke filharmonije.

Solistkinje su bile mlade banjalučke umjetnice: Aleksandra Kopić – flauta i Albina Smajlović – sopran.

Na programu su bile i kompozicije mladih banjalučkih kompozitora Davida Mastikose i Mladena Jankovića.

“Zahvalni smo Predstavništvu RS u Srbiji, na prilici koje nam je pružilo. Organizacija turneje je bila naporna, ali neuporedivo je zadovoljstvo koje dobijete predstavljanjem svoje zemlje i njenih umjetničkih kapaciteta. Ostvarili smo saradnju sa Niškim simfonijskim orkestrom, pa će početkom iduće godine naš šef dirigent, Vanesa Kremenović, dirigovati na koncertu Niškog simfonijskog orkestra, dok će solista iz Niša nastupiti sa našom filharmonijom “– rekao je Ivan Otašević, direktor BLF.

Solistkinja Aleksandra Kopić sa nestrpljenjem očekuje naredne koncerte.

“Svirala sam „Prolećnu pesmu“, Davida Mastikose. Naklonjena sam izvođenju moderne muzike, pa sam ovu odličnu kompoziciju u Srbiji odsvirala od srca. Po trajanju aplauza, mislim da je i publika to osjetila. To je ujedno i dokaz da na sceni nema mjesta za lažno predstavljanje izvođača, jer publika ne možete prevariti. Slušaoci instiktivno prepoznaju pravu stvar. Uživala sam na sceni i nadam se daljoj saradnji sa BLF “– rekla je Kopić.

Koncerti u Srbiji za solistkinju Albinu Smajlović, bili su i prilika za predstavljanje operske muzike, koja se izvodi u RS.

“Srpska ima kvalitetnu školu pjevanja i operske pjevače, koji su se proslavili i širom regiona, te Evrope. Iako su ovakve turneje naporne i zahtjevne, u fizičkom i interpretativnom smislu, bila mi je čast da nastupam u renomiramim prostorima u Srbiji. Svi zajedno uspjeli smo da prikažemo veliki umjetnički kapacitet koncertne scene Banjaluke i RS” – navela je Smajlović.

Dobar prijem domaćih djela

Koncerti su, prema riječima Vanese Kremenović, dirigenta BLF, realizovani na najbolji način, a dodatna odgovornost i izazov bilo je predstavljanje umjetničke scene RS.

“Imali smo veliku pažnju publike tokom predstavljanja solistkinja, koje su bile odlične. Domaća djela, Mastikose i Mladena Jankovića, takođe su naišla na odličan prijem kod publike u Srbiji. Upravo zbog toga ova turneja je bila više nego uspješna “– rekla Kremenović.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/filharmonija-briljirala-u-beogradu-i-nisu-uspjeh-gudaca-iz-banjaluke/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot