Elitna grana mora imati elitni tretman u gradu Banjaluci

Objavljeno: 22. 9. 2016 u 15:27h

Prema kulturi u gradu Banjaluci, ali i u Republici Srpskoj uvijek se, na institucijalnom nivou, ponašaju kao prema pastorčetu.

Upravo zato se ujedinio veliki broj kulturnih radnika sa jasnom i neophodnom inicijativom za osnivanje odjeljenja pri administrativnoj službi grada koje bi se bavilo samo i isključivo kulturom.

Čulo se ovo sa tribine “Prostor grada, prostor stvaralaštva” koja je organizovana u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci. Gosti na tribini bili su glumica Ljiljana Blagojević i Jovan Jovanović, koji radi u Sekretarijatu za kulturu uprave grada Beograda.

“Kulturno stvaralaštvo, koje predstavlja elitu, mora da bude slobodno i tu smo da apelujemo na grad da prepozna potrebu za osnivanje odeljenja koje će se baviti samo kulturom. Kultura je način života i obuhvata mnoge delatnosti, od dramske, muzičke, slikarske, bibliotečke, arhivske i mnogih drugih i tu je teško nađi jednog čoveka koji se u sve to razume. Da ne govorimo o tome kako je komplikovano ako sve to svrstate zajedno uz sport, ili uz prosvetu. Tek tada se ne može ozbiljno pozabaviti svim tim delatnostima, a bojim se da uvek sve ide na štetu kulture”, kazala je glumica Ljiljana Blagojević.

Ona ističe da je veliki problem, kako raspodjela novca za kulturu, tako i neprepoznavanje nadležnih institucija da kultura i jezik čine duhovnu vertikalu jednog naroda.

“Moramo se sistematski pozabaviti kulturom i kulturnim radnicima, jer se ja osećam kao da ih lažem kada ih školujem za profesiju u kojoj na kraju neće ni naći posao. Zato je obaveza grada Banjaluke, kao primera drugim gradovima da osnuje odeljenje koje će brinuti o svim gradskim kulturnim institucijama, manifestacijama, umetnicima”, poručila je Blagojevićeva.

Ona je dodala da isto tako jedno republičko ministarstvo ne može da brine i o prosveti, i o kulturi, i to treba odvojiti.

“To je jedna cela mreža institucija u celoj državi, i ako se bude bavila samo Banjalukom, sve ostalo će da atrofira. A to nikako nije dobro za kulturu”, upozorila je Blagojevićeva.

Jovanović je podijelio svoja iskustva rada u instituciji koja se upravo bavi samo kulturom u Beogradu.

“Mislim da je ovo odlična inicijativa kolega u Banjaluci za osnivanje jednog ovakvog specifičnog odeljenja. To je odlično iz razloga što, recimo mi, imamo jedan ceo organ koji se bavi samo kulturom i kulturnim radnicima grada. Ako su tu i druge oblasti, vi kao organ uprave prosto ne možete svima da poklonite pažnju kakvu zaslužuju”, poručio je Jovanović.

Naravno, na tribini su se čuli i problemi sa kojima se suočavaju kako umjetnici, tako i direktori kulturnih institucija Banjaluke i Republike Srpske.

“Svi mi koji se bavimo stvaralaštvom, znamo sa kojim problemima se susrećemo i baš zato je neophodno da upravo mi damo smjernice kako bi odjeljenje za kulturu trebalo da funkcioniše”, kazala je akademska slikarka Maja Dodig.

Ona je naglasila da je potrebno pružiti institucionalnu podršku novim idejama i kreativnosti, kao i očuvanju kulturnog identiteta grada.

“Takođe, neophodno je da stimulišemo razne donatore povezujući se i sa drugim gradovima, a naročito je potrebna podrška kolegama koji ostvaruju izuzetne rezultate u inostranstvu, predstavljajući se kao ambasadori našeg grada i države”, samo su neki od prijedloga koje je pomenula Dodigova na tribini.

Na tribini je govorila i direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović-Zečić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/elitna-grana-mora-imati-elitni-tretman-u-gradu-banjaluci/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot