Banjaluka: Otvorena izložba Edine Selesković (Foto)

Objavljeno: 22. 9. 2016 u 10:12h

U dvorištu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS) u Banjaluci sinoć je otvorena izložba umjetnice Edine Selesković pod nazivom “Misli sloboda: Između danas i sutra” (Think Freedom: Between Today and Tomorrow).

Ova umjetnica se školovala u Sjedinjenim američkim državama i živi na relaciji BiH – SAD.

Rad koji je izložen na interesantan način je povezao zajednice u smislu da je u brojnim gradovima, gdje je izložba izlagana, autorica sarađivala s mladim umjenicima koji su prenosili poruke mira, a te poruke se nalaze upisane na samoj instalaciji.

“Izložbu koju već dugo vremena planiramo spojili smo sa Međunarodnim danom mira koji pada na današnji dan. Ovim radom započeli smo i program Međunarodnog dana evropske kulturne baštine koja ove godine ima zanimljivu temu ‘Baština i zajednice’, a ideja nam je bila da ovu našu zgradu muzeja savremene umjetnosti, koja je objekat od nacionalnog značaja, povežemo i na zanimljiv načim povežemo sa građanima”, rekla je na otvaranju izložbe direktorica MSURS Sarita Vujković.

Ona je istakla da i prostor ispred muzeja treba da živi, a to se postiglo ovom instalacijom koja se nalazi u dvorištu MSURS.

“Ova manifestacija je počela radionicom u kojoj su učestvovali učenici banjalučke Gimnazije”, istakla je direktorica MSURS.

Autorica izložbe Edina Selesković rekla je na otvaranju izložbe da je ovaj projekat pokrenuo njen razgovor sa mladim ljudima o onome što se njima dešava u životu i kakve imaju planove za budućnost.

“Poruke iskazuju šta mladim ljudima znači sloboda i stoje tu iznad vas. Možete ih pročitati, ali ja bih voljela da vi malo razmislite o tome šta za vas znači sloboda i da mi ostavite svoju poruku na panoima koji se nalaze unutar muzeja”, poručila je Selesković.

Ona je istakla da joj je drago što sa svojom izložbom može da povezuje gradove, ljude i kulture.

“I u ovim teškim vremenima bitno je raditi lijepe stvari i razmišljati pozitivno i to i jeste poenta mog rada”, kazala je Selesković dodajući da iako živi mnogo duže u SAD-u nego što je živjela u BiH, svoju inspiraciju ipak pronalazi u državi u kojoj je rođena.

Izvor: klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjaluka-otvorena-izlozba-edine-seleskovic-foto/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot