Umjetnički koraci na putevima savremene likovne scene

Objavljeno: 21. 9. 2016 u 12:50h

Umjetničke poetike 49 stvaralaca pomno sortirane na reprezentativnoj postavci “Art Kastel” u kamenoj zgradi na tvrđavi Kastel vode posjetioce putevima savremene umjetničke scene Banjaluke.

Postavku je priredila umjetnica Maja Dodig uz pomoć Banskog dvora Kulturnog centra, a preksinoćnje svečano otvaranje izložbe bilo je idealna prilika da radoznali posjetioci porazgovaraju sa umjetnicima o njihovim djelima.

“Moj cilj je bio da Banjalučanima, ali i svima onima koji dođu u naš grad, kroz postavku koja će trajati mjesec predstavimo stvaralaštvo naših umjetnika. Ova izložba svjedoči o tome da je Banjaluka pogodno tlo za stvaralaštvo i stjecište školovanih i afirmisanih umjetnika”, kazala je Dodigova na otvaranju.

Tako su se, između ostalih, na izložbi našla djela Marina Milutinovića, Ognjena Radumila, Đurđice Bjelošević, Biljane Gavranović, Gorana Jankovića, Vese Sovilja i mnogih drugih uglednih likovnih umjetnika.

Izložbu u novoobnovljenoj kamenoj zgradi otvorila je zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić, napominjući da je “Banjaluka bila, jeste i biće grad kulture”.

“Čast mi je što sam zajedno sa svojim kolegama izložila svoja djela. Predstavila sam svoja dva koloritna pejzaža rađena u akril tehnici, koji će posmatraču sigurno probuditi maštu i odvesti ga u predjele o kojima potajno sanja – kazala je umjetnica Biljana Gavranović, koja će kroz nekoliko godina obilježiti 40 godina izlagačke djelatnosti.

Da ova postavka predstavlja veliki iskorak kada je u pitanju podrška domaćim likovnim umjetnicima, smatra i slikar Goran Janković.

“Presrećan sam što imamo priliku da izlažemo u ovom izuzetnom, prostranom prostoru, koji je prilagođen svim vrstama izlagačke djelatnosti. Kada su u pitanju radovi koje sam izložio, riječ je o crtežima sa moje posljednje izložbe koja ispituje virtuelnu realnost i nove domene u sferama istraživanja, kako crteža, tako i virtuelne umjetnosti – kazao je Janković.

Otvaranju izložbe, koju će posjetioci moći pogledati do 19. oktobra, pored brojnih građana i ličnosti iz javnog i kulturnog života Banjaluke, prisustvovali su i poslanici u Narodnoj skupštini RS Igor Radojičić i Srđan Amidžić, kao i predsjedavajuća Vijeća naroda RS Nada Tešanović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/umjetnicki-koraci-na-putevima-savremene-likovne-scene/||claudebot