Potrebno posebno gradsko tijelo za kulturu

Objavljeno: 21. 9. 2016 u 16:51h

Ugledni radnici iz kulture poručili su danas na okruglom stolu “Prostor grada, prostor stvaralaštva” da kultura i zaposleni u toj sferi ljudskog djelovanja zaslužuju bolji tretman u Banjaluci, kao i posebno gradsko tijelo, koje će se baviti samo tom oblašću.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović – Zečić istakla je da je ovo prvi u nizu okruglih stolova u Banjaluci kao kulturnom centru Srpske.

“Želimo da otvorimo rješavanje pitanja poput statusa i finansiranja institucija kulture, izrada strategije razvoja u kulturi grada, manifestacija koje se ovdje održavaju, kao i da to uporedimo sa iskustvima iz okruženja”, navela je Zečićeva.

S obzirom da Banjaluka ima osam republičkih institucija kulture, Akademiju umjetnosti, Akademiju nauka i umjetnosti i brojne obrazovane i talentovane ljude, Zečićeva je dodala da taj grad ima odlične osnove za razvoj kulture, što dalje treba usmjeravati.

Poznata srpska glumica Ljiljana Blagojević je istakla da je sa kolegama iz Srbije došla da ukaže na potrebu formiranja posebnog tijela na nivou Banjaluke koje će se baviti samo kulturom.

“Tu smo da apelujemo na grad da to prepozna i oformi jedan takav organ. Kultura u sebi ima slikarstvo, bibliotekarstvo, arhiv, pozorište, folklor, horove… Njeno svrstavanje uz sport i prosvetu nema nikakve veze, jer onda ne može da se radi ozbiljno”, rekla je Blagojevićeva.

Ona je navela da je veliki problem loša raspodjela novca u kulturi, kao i neprepoznavanje da kultura i jezik čine vertikalu jednog naroda, bez koje se u današnjem globalnom svijetu može nestati.

Predstavnik Sekretarijata za kulturu uprave Grada Beograda Jovan Jovanović je dao podršku banjalučkim kolegama da dobiju gradsko tijelo koje će biti posvećeno kulturi.

On je, ispred prepune Vijećnice Banskog dvora, rekao da je budžet beogradskog Sekretarijata za kulturu oko 25 miliona evra ili 3,5 odsto gradskog budžeta.

Okruglom stolu su prisustvovali brojni ugledni kulturni radnici iz svih oblasti.

Organizatori skupa su bili Narodna i univerzitetska biblioteka Srpske, Kulturni centar Banski dvor kao i udruženja likovnih, dramskih umjetnika i književnika Srpske.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/potrebno-posebno-gradsko-tijelo-za-kulturu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])