Akademski slikar Maja Dodig: Postavka kao arena ogledavanja likovnih stvaralaca

Objavljeno: 18. 9. 2016 u 16:52h

Svijet bez stvaralaštva ne bi bio samo tužno mjesto, već mjesto koje nije dostojno ljudskog bića. Bez kulturnog identiteta nema bitisanja.

Naglasila je ovo akademska slikarka Maja Dodig najavljujući izložbu “Kastel art” čiji je i autor, a koja će u ponedjeljak u 19 časova biti otvorena u Kamenoj zgradi u tvrđavi Kastel.

Djela više od četrdeset autora, koji su posljednjih godina stvarali u gradu na Vrbasu, već su postavljena u ovom prelijepom i novom galerijskom prostoru.

“Djela koja su izložena u Kamenoj zgradi pokazuju da je likovna umjetnost zapravo društvena pojava uslovljena samim društvom. Umjetnost je instrument kroz koji se društvo realizuje. Izložba, koja je presjek savremene banjalučke likovne scene, predstavlja arenu ogledavanja likovnih stvaralaca, prostor suočavanja i samopotvrđivanja koji podstiču stvaralački čin. Banjaluka je prije više od pedeset godina bila nosilac značajne manifestacije “Jesenji salon”, smotre likovnog stvaralaštva. Banjaluka ima obavezu i Banjaluka može” – naglasila je Dodigova.

Odgovarajući na pitanje čime se vodila dok je birala autore čija će djela činiti postavku, objasnila je da svako umjetničko djelo ima svoju likovnu gramatiku, svoje značenje, ali i nosi određeni smisao i namjenu.

“Svako djelo živi samo za sebe u kreaciji autora, noseći poruku ličnih svjetova, pozivajući na posmatranje, istraživanje i analiziranje. Postavka koja je pred nama, a koja obuhvata imena iz oblasti likovnog stvaralaštva, koja su stubovi banjalučke Akademije umjetnosti, potvrđuje da je Banjaluka plodno tlo za likovno stvaralaštvo i stjecište školovanih i afirmisanih stvaralaca” – priča slikarka.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/akademski-slikar-maja-dodig-postavka-kao-arena-ogledavanja-likovnih-stvaralaca/||claudebot