David Mastikosa, kompozitor iz Banjaluke: Domaće autore slušaju stranci

Objavljeno: 8. 9. 2016 u 20:26h

David Mastikosa, kompozitor i asistent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, predstavljaće RS na „FLO LAB“ radionici u Londonu, kao i na koncertima širom Hrvatske, koji su zakazani u oktobru i decembru.

Po ko zna koji put ići će, kaže, o svom trošku. Tako je i nedavno predstavljao RS u Belgiji na susretu kompozitora.

“Ove godine imao sam četiri porudžbine za kompozicije iz inostranstva gdje će biti i premijerno izvedene. Nedavno su se moje, kao i kompozicije Dragane Tabak iz Teslića našle na repertoaru u Novom Sadu. Uskoro slijedi i izvođenje naših djela za solo violinu, koje su porudžbine mlade violinistkinje Andree Nikolić, u okviru Vareš „Classic Festival“-a i u Beču 10. novembra. Moju kompoziciju „iRitual“ će po drugi put ove godine izvesti pijanista Bartolomej Stanković u okviru koncerta „Balkan Madness BH edition“ u Mostaru, 8. novembra” – rekao je Mastikosa.

Iako je, kaže, ponosan što će Banjalučka filharmonija na turneji povodom „Dana RS u Srbiji“ svirati jedan od stavova njegove kompozicije „Godišnja doba“ za flautu i gudački orkestar, nezadovoljan je statusom BLF.

“Filharmonija nema mogućnost da svira češće i da ima dosljednu koncertnu sezonu, te da i „Godišnja doba“ u cjelini predstavi publici. Želja i sluh rukovodstva BLF da se izvode i naručuju djela domaćih kompozitora u povoju, je evidentna, ali mogućnost realizacije je, kao i uvijek, upitna. Došli smo u situaciju da se danas od dva kompozitora očekuje da imaju udruženje građana uz pomoć kojeg mogu da apliciraju na konkurse Ministarstva prosvjete i kulture RS. Kompozitorka Dragana Tabak i ja smo zaključili da ako nemate 300 KM da registrujete udruženje, te ako vas je samo dvoje, nikoga iz Grada, a ni resornog Ministarstva zaista nije briga” – ističe Mastikosa.

Govoreći o novcu koji udruženja dobijaju na konkursima resornog Ministarstva, smatra da je poražavajuće da festival poput „Demofesta“ dobija veću podršku od manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića“.

“Ubijeđen sam da to nije slučajno. Što je veća ciljna grupa to je veći novac u opticaju, a opet je on bijedan za potrebe razvoja kulture. Isplate stalno kasne. O konkursima za nova umjetnička djela se uopšte ne priča. Status umjetnika nije uopšte definisan. Nažalost, čini mi se da nam to dođe kao opterećenje i bespotrebna stavka u društva” – zaključuje Mastikosa.

Izostavljena savremena djela

David Mastikosa je do nagrade Grada Banjaluka – mladima za doprinos razvoju kulture u oblasti umjetničke muzike, došao velikim trudom, a smatra da će, ovim tempom, to priznanje biti još teže održati.

 “Osim koncerta „Veče savremene muzike“, u okviru „Dana Vlade S. Miloševića“, naša publika se ove godine nije mogla oplemeniti savremenim zvucima i novim djelima domaćih autora. Posljedica toga je što se domaća umjetnička savremena muzika najmanje izvodi na teritoriji RS” – rekao je David Mastikosa.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/david-mastikosa-kompozitor-iz-banjaluke-domace-autore-slusaju-stranci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot