Banjaluka: Nema para, nema festivala – Filmovi odabrani, projekcije na čekanju

Objavljeno: 31. 8. 2016 u 20:10h

Iako je završena selekcija za 9. Međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka 2016“ i dalje je upitno da li će se ova manifestacija na kraju ipak održati.

Razlog je jednostavan, nedostatak novca. Ovogodišnja selekcija je, prema riječima Gorana Dujaković, direktora pomenutog festivala, najkvalitetnija do sada, a obuhvata i ostvarenja koja su bila u konkurenciji za nagrade na najprestižnijim svjetskim manifestacijama animiranog filma.

Uprkos tome, dodaje on, ovogodišnje pripreme protiču u najtežim uslovima do sada.

“Dio finansijskih sredstva za prošlu godinu Ministarstvo prosvjete i kulture RS još nije uplatilo, niti saopštilo rezultate ovogodišnjeg konkursa za filmske manifestacije. Samim tim je nemoguće programski projektovati izgled ovogodišnjeg festivala. Iako smo planirali da festival bude održan od 23. do 28. oktobra u banjalučkom Domu omladine do toga nije došlo, a ukoliko se spomenuti problemi ne riješe, neće se održati” – ističe Dujaković.

Podrška Grada Banjaluka sa 6.000 KM je, kaže on, mizerna, jer se u Hrvatskoj za ovakve manifestacije izdvaja i po 120.000 evra.

“Na konkurs našeg festivala prijavilo se 478 filmova, iz 39 država. Komisija je izabrala 44 ostvarenja za glavni i 10 za dječiji takmičarski program. Najviše prijavljenih filmova stiglo je iz zemalja sa tradicionalno najznačajnijom produkcijom animiranog filma – Francuska, Poljska, Hrvatska, Španija, Kanada i Rusija. U okviru programa panorama planirana je projekcija 19 filmova i jedno ostvarenje iz BiH” – rekao je Dujaković.

Međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka“ nastao je 2008. godine. Na njemu je za osam godina prikazano više od 2.500 animiranih ostvarenja. Manifestacija je od osnivanja podržavana od strane Svjetske asocijacije za animirani film, a uključena je i u koaliciju najznačajnijih evropskih festivala animiranog filma „Cartoon D'or“.

Postojanje ovog festivala uticalo je i na formiranje smjera animiranog filma, na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, 2014. godine.

Dinamika isplate

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ranije su rekli da se raspodjela sredstava iz 2015. godine, kako onih po konkursima za svaku pojedinačnu oblast kulture, tako i onih po Konkursu za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, „vrši se u skladu sa operativnim punjenjem budžeta“.

“Nažalost, nije postignuta planirana dinamika isplate, ali očekujemo da će u narednom periodu biti uspostavljena” – naveli su u Ministarstvu.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjaluka-nema-para-nema-festivala-filmovi-odabrani-projekcije-na-cekanju/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot