Vitomir Popović otvorio 51. Kočićev zbor (Foto)

Objavljeno: 22. 8. 2016 u 09:19h

Potpredsjednik Organizacionog odbora i predsjednik Zavičajnog društva “Zmijanje” Vitomir Popović otvorio je 51. Kočićev zbor i tom prilikom rekao da je ono što je Kočić nekada pisao i danas živo.

“I njegova sudanijaž nas podsjeća na vrijeme koje je bilo u vrijeme dok je pisac živio, u vrijeme Austro–Ugarske i Benjamina Kalaja, a danas imamo Valentina Incka i druge visoke predstavnike koji pokušavaju i da sude i da tuže i da određuju pravila ponašanja za srpski narod”, istakao je Popović.

On je naveo da će ovogodišnji Kočićev zbor biti obilježen nizom manifestacija koje su počele prije petnaestak dana, a održavaće se u Banjaluci, Beogradu i Kočićevom rodnom Zmijanju.

foto1

Pisac Ranko Preradović rekao je da je sve ono što je Kočić u svom životu preživljavao i doživljavao, i što je govorio, danas aktuelnije nego ikad, a možda i aktuelnije nego i u piščevo vrijeme.

“Imali smo i tada visokog predstavnika Austrijanca, a imamo ga i danas. Sve što je kazano tada u smislu nacionalne borbe ostavilo je velikog traga uopšte u srpskom narodu”, naveo je Preradović.

Svečnost je otvorena u parku koji nosi ime ovog velikog pisca, a na svečanom otvaranju članovi Kulturno-umjetničkog društva “Veselin Masleša” izveli su splet srpskih igara. U okviru ove manifestacije u prostorijama Banskog dvora organizovana je likovna izložba radova Likovnog saborovanja “Zmijanje 2016”.

fotoo

To saborovanje se organizuje neposredno uz otvaranje manifestacije Kočićev zbor, a na izložbi je predstavljeno više od 30 radova u raznim tehnikama inspirisanih motivima djela i zavičaja Petra Kočića na način kako to vide likovni stvaraoci.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vitomir-popovic-otvorio-51-kocicev-zbor-foto/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])