Banjaluka: Otvorena izložba i “Kočićeva knjižara”

Objavljeno: 17. 8. 2016 u 13:27h

Književnik Ranko Risojević otvorio je danas u Banjaluci “Kočićevu knjižaru” i izložbu skulptura književnih likova iz Kočićevog djela povodom obilježavanja 100 godina od smrti velikog srpskog književnika i narodnog tribuna Petra Kočića.

On je rekao da se sljedbenikom linije i puta ovog velikog pisca može smatrati onaj ko je dosljedan stalnoj borbi za dostojanstvo i slobodu čovjeka, poručivši da se Kočić treba slaviti tako “da ga slijedimo knjigom”.

Risojević je i odrecitovao pjesmu posvećenu ovom piscu.

Univerzitetski profesor Dušan Peulja rekao je da je temelj na kojem izrasta Kočićevo djelo visoka etičnost i ozbiljnost u pristupu onom čime se bavio.

“U osnovi njegovog djela i njegove nacionalne misli je ideja slobode i to prožima sve ono što je napisao i ta ideja slobode mu je bila ideja vodilja”, naglasio je Peulja.

Prema njegovim riječima, Kočić je bio pisac jednog stvaralačkog zamaha, u osnovi pisac jedne knjige i čiji je prostor kojeg je ovjekovječio u svojim djelima sužen – njegovo rodno Zmijanje.

Nikola Vukolić, direktor Zadužbine “Petar Kočić Banjaluka – Beograd” koja je i organizator ovog događaja, naveo je da bez Kočića srpski narod nije mogao “ni u prošlosti, ni sada, a neće moći ni u budućnosti”.

On je istakao da se djela ovog pisca štampaju i prevode, najavivši da će ova zadužbina, uz saradnju sa Narodnom bibliotekom Srbije i banjalučkim Filozofskim fakultetom, organizovati više okruglih stolova na kojima će učestvovati eminentni poznavaoci Kočića i njegovog djela.

Djela koja čine izložbu skulptura književnik likova uradio je francuski umjetnik Žoel Baste, a među njima su likovi Davida Štrpca, Mrgude, Mračajskog prote, Jablan i Rudonja.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjaluka-otvorena-izlozba-i-kociceva-knjizara/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot