Predstava S one strane ulice: Koliko smo s spremni razgovarati o nasilju?

Objavljeno: 12. 8. 2016 u 20:19h

Koliko često se susrećemo sa nasiljem i koliko smo spremni da pričamo o tome? Da li je teže biti nasilnik ili žrtva i koliko je mala granica između to dvoje, pitanje je kojim se bavi predstava “S one strane ulice” u režiji Milana Bogdanovića, a koja je premijerno izvedena u četvrtak veče u prepunom Domu omladine u Banjaluci.

Predstava kroz igre sjenki, ples, pantomimu, pjevanje, specifičan dizajn svjetla i inspirativnu muziku pokušala je da odgovori na neka od tih pitanja, ali i da postavi jedno veliko pitanje kako je “s one strane ulice”.

Globalna tema predstave je otuđenost i neka vrsta nasilja nad ljudima i okolinom, gdje su mladi glumci uspjeli da to “upakuju” u jednu finu poetsku priču. Novica Bogdanović, umjetnički direktor “Dis” pozorišta, kaže da je predstava vrlo specifična, nesvakidašnja.

“Nevjerovatno i fascinantno djeluje informacija da svi akteri ovog projeka imaju po 15 godina, gdje su ovi mladi glumci na jedan vrlo specifičan način progovorili o stvarima o kojima mladi ljudi često razmišljaju. To je naš najmlađi ansambl, gdje su nama kao starijim kolegama dali pozorišnu lekciju, jer je predstava rađena jednom novom vrstom pozorišta, korišćenjem savremenih metoda”, rekao je Bogdanović.

Kaže da je ekipi koja je angažovana u ovoj predstavi ovo prvi projekat.

“U predstavi glume, pjevaju i igraju Ivana Petrušinki, Tijana A. Kasapović, Anđela Mitrović, Anđela Vukobrat i Jana Vuksan. Scenografska i kostimografska rješenja nastala su zajedničkim promišljanjem ekipe”, rekao je Bogdanović i dodao da je predstava rađena specifičnom tehnikom, još nekorištenom u “Dis” pozorištu i veliko je osvježenje na repertoaru.

“Počastvovan sam što će ova predstava igrati kada smo u godini jubileja, očekujemo različite reakcije, ali u tome je i čar savremenog pozorišta. Poslije premijere predstava će imati svoj repertoarski i festivalski život i siguran sam da će potrajati dugo”, naveo je Bogdanović.

Ovo je druga premijera u ovoj sezoni, u kojoj “Dis” pozorište slavi 25 godina rada, i nakon eksperimentalno-intrigantne predstave Stevana Šerbedžije “Jezgro napetosti”.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/predstava-s-one-strane-ulice-koliko-smo-s-spremni-razgovarati-o-nasilju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot