Banjaluka: Likovna priča ukrasila biblioteku

Objavljeno: 5. 8. 2016 u 14:08h

Mural mozaik koji predstavlja crvenokosu vilu iz najljepše bajke na zrakama sunca nastao je juče na terasi Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Dječija mašta pod budnim okom akademskog slikara Đurđice Bjelošević stvorila je ovo djelo u okviru manifestacije “KROVfest” u Banjaluci. Likovna magija uz vrijedne ruke mališana uljepšala je nacionalnu biblioteku.

“Ideja je bila da napravimo mozaik od čepova na crtež koji sam uradila tako da odgovara mjestu na kojem se nalazimo – Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS. Odlučili smo da će to biti neki motiv koji je vezan za knjigu, pa sam nacrtala crtež koji ima takvu kompoziciju kako bi čepovi u raznim bojama mogli da ga popune i učine “živim” na neki način”, kazala je Bjeloševićeva.

Naglasila je da su čepove za ovu radionicu prikupili članovi ekološke sekcije iz Osnovne škole “Kozarska djeca” i učenici iz Gimnazije Gradiška.

Djeca su sa radošću razvrstavala čepove po bojama i podijelila se u grupe, tako da je svako od njih imao priliku da doprinese stvaranju ove likovne ekološke bajke, koja, prema riječima Bjeloševićeve, ima za cilj da nauči mlade da otpad nije smeće i da se od njega mogu stvoriti razne korisne stvari.

“Drago mi je što su djeca sa radošću prihvatila da učestvuju u našim umjetničko-kreativnim radionicama i što su bila dio stvaralačkog tima koji je pravio umjetničke, ali i upotrebne predmete”, navela je Bjeloševićeva.

Sam prostor je, kaže, diktirao šta će raditi. Tako su, pored mozaika od šarenih čepova, djeca imala radionicu oslikavanja i pravljenja saksija za cvijeće od različitih materijala, a prisustvovali su i ekološkim predavanjima na kojima su kroz animirane filmove učili o ozonskom omotaču.

“S obzirom na to da mi sve ovo radimo isključivo volonterski, pozvala bih pojedince i udruženja da nam se pridruže sa svojim prijedlozima i idejama, kako bi se “KROVfest” proširio po cijelom gradu. Želimo da ovu ideju, koja je zaista zainteresovala veliki broj ljudi, proširimo i na druge gradove u RS i BiH. Potrebna nam je pomoć sponzora, kako bismo ovu društveno odgovornu kampanju podigli na viši nivo”, zaključila je direktor udruženja “Prostor” iz Banjaluke Ena Mitrovska.

Riječ je o udruženju koje je inicijator ideje o manifestaciji “KROVfest”.

Planovi

“Ono što nam slijedi ovog mjeseca, ali i u septembru, jeste još nekoliko kreativnih radionica za djecu. Svi koji vole pozorište moći će da na terasi Narodne i univerzitetske biblioteke RS pogledaju dvije predstave, koje će izvesti Banjalučko studentsko pozorište i DIS pozorište iz Banjaluke”, najavila je Ena Mitrovska.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjaluka-likovna-prica-ukrasila-biblioteku/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])