Banjaluka: Održana Deveta smotra dječijeg folklora u Debeljacima

Objavljeno: 2. 8. 2016 u 09:25h

U šarenilu narodnih nošnji, igrama, pjesmama i dječijim osmijesima tokom “Devete smotre dječijeg folklora”, koja je u nedjelju u Debeljacima održana u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “14. februar” iz ovog naselja, uživalo je rekordnih 1.500 posjetilaca.

Na manifestaciji koju je otvorio predsjednik Gradskog odbora SNSD-a i kandidat za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić, učestvovalo je 240 mališana iz 14 kulturno-umjetničkih društava iz čitave RS.

Radojičić je kazao da mu je bila čast da otvori ovu manifestaciju.

“Drago mi je da se nastavlja tradicija smotre dječijeg folklora, jer nije lako organizovati jedan takav događaj. Nadam se da ćemo iduće godine slaviti jubilej i potrudiću se koliko je u mojoj moći da ih i dalje podržavam u njegovanju tradicije i običaja”, rekao je Radojičić.

Predsjednik KUD-a “14. februar” Dragan Kavić rekao je da je prezadovoljan odzivom učesnika i posjetilaca, te je zahvalio svima koji su svojom podrškom doprinijeli da se smotra ove godine podigne na viši nivo.

“Počastvovani smo prisustvom gospodina Radojičića koji se odazvao našem pozivu da otvori manifestaciju. Posebno zahvaljujem majkama naših mališana koje su donijele brdo kolača kojima su se sladili kako djeca tako i odrasli”, kazao je Kavić.

U prvom dijelu programa mališani su odmjerili snage u trčanju, povlačenju konopca, te skakanju u vrećama. Konkurenciju je nadjačao KUD “Saničani” iz Prijedora, dok su drugo i treće mjesto osvojili “Rudar brio” iz Maslovara i “Đerdan” iz Trna.

Poslije zajedničkog ručka, mališani u narodnim nošnjama prodefilovali su Debeljacima praćenim dugim aplauzima mještana koji su ih oduševljeno pozdravljali.

U revijalnom dijelu programa učesnici su izveli odabrane igre.

Član KUD-a domaćina Aleksandar Ličanin, ponosan što je imao priliku da učestvuje na smotri, pozvao je svoje vršnjake da počnu da igraju narodne igre u folklornim društvima, poručivši da će im to zasigurno biti odlična prilika da se druže.

Prostorije

Kulturno-umjetničko društvo “14. februar” osnovano je 2007. godine i broji ukupno 60 članova.

“Od prve godine postojanja organizujemo “Smotru dječijeg folklora” i trudićemo se da tradiciju i održimo. Imamo problema sa neuslovnim prostorijama u Društvenom domu MZ Debeljaci gdje smo smješteni. Molili smo da nam grad dozvoli da koristimo salu Mjesne zajednice i gornji sprat Doma, ali nismo dobili dozvolu”, rekao je Kavić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjaluka-odrzana-deveta-smotra-djecijeg-folklora-u-debeljacima/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot