Banjalučanke pjevajući otišle u Soči

Objavljeno: 4. 7. 2016 u 09:39h

“Imajući u vidu broj zemalja učesnica izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svoga grada i Republike na jednom ovakvom takmičenju i daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora.”

Rekao je ovo kompozitor, dirigent i umjetnički direktor ženskog kamernog hora “Banjalučanke” Mladen Matović, koji je juče zajedno sa članicama ansambla otputovao na Svjetsku horsku Olimpijadu u ruski grad Soči.

Puni entuzijazma i pozitivne energije, Matović i “Banjalučanke” su poslije višemjesečnih aktivnih priprema, otišli u Rusiju da na najljepši mogući način – milozvučnim glasovima predstave Banjaluku i Republiku Srpsku. Generalna proba za Olimpijadu koja će biti održana od 6. do 16. jula bio je nedavni koncert na tvrđavi Kastel.

“Poslije takmičenja u NR Kini, Sjedinjenim Američkim Državama i Letoniji, ovo će biti četvrto uzastopno učešće našeg ansambla na horskoj Olimpijadi”, podsjetio je Matović pred polazak na manifestaciju koja će okupiti oko 500 horova iz više od 80 zemalja.

Sve takmičare ocjenjivaće sedmočlani  stručni žiri,  sačinjen od  uglednih svjetskih kompozitora, dirigenata i eksperata za horsku muziku.

“Do sada smo osvojili dva olimpijska srebra i jedno olimpijsko zlato, što je trenutno najznačajniji rezultat u istoriji hora. Svjestan sam da su pred svako takmičenje očekivanja domaće javnosti visoko postavljena ali istovremeno moram naglasiti da je veliki uspjeh samo učešće i direktna kvalifikacija u ovako visok rang takmičenja”, naglašava rukovodilac najtrofejnijeg ženskog horskog ansambla  iz Republike Srpske i BiH.

Zlatni glasovi Banjaluke na olimpijadu su otišli dobro raspoloženi i sa pjesmom, ali i sa malom dozom pozitivne treme.

“Ne želim da zvuči kao opravdanje, ali u našem ansamblu je u značajnoj mjeri došlo do smjene generacija, tako da će mnoge članice svoje prvo takmičarsko iskustvo imati upravo na Olimpijadi. Mnogo je faktora od kojih zavisi krajnji rezultat, ali ćemo se kao i svaki put maksimalno potruditi jer smo naporno i vrijedno radili i spremni smo da stanemo pred žiri”, poručio je Matović pred polazak.

Podsjetio je da su zahvaljujući rezultatima sa različitih nastupa “Banjalučanke” uvrštene na zvaničnu Rang listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije  INTERKULTUR – Musica Mundi (TOP 50 CHAMBER CHOIRS & VOCAL ENSEMBLES). One su trenutno najbolje rangiran kamerni hor iz Jugoistočne Evrope.

Sve zlatne medalje

“Banjalučanke” su u prethodnih  nekoliko  godina  ostvarile najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Malti, Amsterdamu, Veneciji, Budimpešti i Barseloni. Olimpijsko zlato dobili su u Rigi prije dvije godine, a nije izostala ni zlatna medalja na Evropskom horskom prvenstvu u Magdeburgu u julu prošle godine.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjalucanke-pjevajuci-otisle-u-soci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot