Izložba 3+1 u Muzeju RS: Postavkom zakoračili u novi izložbeni prostor

Objavljeno: 1. 7. 2016 u 14:39h

Izložba slika i grafika “3+1” u okviru koje su predstavljena djela banjalučkih slikara Boška Vukojevića, Zorana Egića, Mile Sredojevića i Mihaila Rakite otvorena je u U Muzeju Republike Srpske.

Ovom postavkom u srijedu uveče, oživljen je i novi izložbeni prostor na radost umjetnika svih generacija.

“U Muzeju Republike Srpske otvara se jedna nova galerija koja će dati mogućnost mladim umjetnicima da pokažu šta znaju, te da se predstave banjalučkoj i široj publici”, istakao je ministar prosvjete i kulture Dane Malešević otvarajući izložbu.

Direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić rekla je da Muzej ima dobar prostor i stalnu postavku za izložbe, te gostujući i autorski salon.

“Pokazalo se da je mali izložbeni salon u kojem je  otvorena izložba “3+1”izuzetan po vizuri i svemu što može da ponudi”, smatra Puvačićeva.

Posebnost ove izložbe nalazi se i u činjenici da su ovi priznati umjetnici išli zajedno u Učiteljsku školu, a mnogo puta su već zajedno i izlagali, pa su se, kako kaže Boško Vukojević iz tih razloga odlučili za ovako neformalan naziv. Akademsko školovanje Vukojević nastavlja u Novom Sadu, a Egiću i Sredojeviću se na sarajevskoj Akademiji pridružuje i Mihailo Rakita. Četiri decenije poslije ova četiri umjetnika  i dalje brane “visoku kulturu” i značajno utiču na razvoj likovnih umjetnosti i umjetničkih orijentacija.

“Ova izložba, za koju je recenziju napisao profesor dr Mladen Šukalo, biće svojevrstan omaž, 40 godina našeg stvaralačkog rada”, rekao je Egić.

Istakao je da je novi izložbeni prostor odlična prilika da svoja djela predstave umjetnici koji do sada nisu mogli da izlažu u drugim izlagačkim prostorima.

“Kada je riječ o izložbi “3+1”, radi se isključivo o štafelajnom slikarstvu, za kojeg baš i nema mjesta u nekim drugim prostorima”, kazao je Egić koji je dobar dio svog života posvetio pedagoškom radu, ali se trudio da ne zapostavi ono stvaralačko u njemu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/izlozba-31-u-muzeju-rs-postavkom-zakoracili-u-novi-izlozbeni-prostor/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])