Zlatni glasovi proslavljaju Banjaluku

Objavljeno: 14. 6. 2016 u 13:00h

Davno je rečeno da muzika u odnosu na sve druge umjetnosti najsnažnije pokreće i mijenja svijest. Slušanje milozvučnih glasova predstavlja pravu blagodet, a svi koji su ikada bili na koncertu Dječijeg hora “Jedinstvo” iz Banjaluke doživjeli su pravu muzičku čaroliju.

Riječ je o horu koji je osnovan prije 21 godinu u okviru banjalučkog Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”, a generacije mališana dokazale su svoj talenat pod budnim okom dirigenta Jasne Antonić. Hor okuplja četrdesetak članova koji su dostojanstven podmladak “Jedinstva”. Snagu i ljepotu mladih glasova prepoznali su i nagradili i na međunarodnoj sceni, a nedavno su se vratili sa festivala iz Beograda, gdje su osvojili dvije zlatne medalje.

“Na beogradskom Festivalu horova dece i mladih”, Fedeho nagrađeni smo za najbolje izvedenu duhovnu i folklornu kompoziciju u konkurenciji 25 horova – kaže dirigent Jasna Antonić.

Time su opravdali učešće na festivalu koji okuplja horske ansamble osnovnih i srednjih škola, muzičkih osnovnih i srednjih škola, kao i crkvene horove i horove koji djeluju pri različitim državnim i privatnim institucijama. Cilj manifestacije je afirmisanje dječije horske muzike, scenskog muzičkog izvođenja i popularisanje horske muzike kao dijela kulturnog nasljeđa.

“Ne samo da smo učestvovali na festivalu, nego smo bili i gosti Prvog beogradskog pevačkog društva. Bili smo srećni jer nas je pratilo oduševljenje publike na svim nastupima u Beogradu. Osim na festivalu, pjevali smo u Hramu Svetog Save, na večernjoj liturgiji u Sabornoj crkvi i u crkvi Svete Petke na Kalemegdanu”, rekla je Antonićeva.

Na festival ih je pozvao Dečji kulturni centar Beograda, a kao i na svim nastupima, izvodili su djela iz oblasti duhovne, folklorne, dječije i popularne muzike. Na njihovom repertoaru nalaze se kompozicije Mokranjca, Šuberta, Čičkova, kao i narodne i duhovne pjesme sa prostora Balkana.

Upis novih članova

“Napravićemo ljetnju pauzu, a upis novih članova biće u septembru u našim prostorijama u ulice Sime Šolaje, subotom od 12 do 13 časova. Tokom sljedeće sezone spremaćemo se za nove izazove koji nas očekuju”, najavila je Jasna Antonić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/zlatni-glasovi-proslavljaju-banjaluku/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])