Dražen Franta iz Banjaluke vatrom daje dušu drvetu

Objavljeno: 9. 6. 2016 u 14:34h

“Svaki motiv je simboličan na svoj način, ali najviše volim da crtam stare gradove, ulice i objekte, jer kroz takve slike možemo mnogo naučiti o njihovoj istoriji.”

Ispričao je ovo Banjalučanin Dražen Franta koji se iz hobija već oko sedam godina bavi pirografijom, odnosno “pisanjem vatrom” po drvetu. Kaže da ova vrsta umjetnosti podrazumijeva sagorijevanje podloge primjenom zagrijanih vrhova uređaja koji se zove pirograf.

“Povećavanjem ili smanjivanjem temperature pomoću potenciometra pirografa na podlozi se dobijaju različiti tonovi i sjenke”, objašnjava mladić koji inače radi kao serviser informatičke opreme.

Ideja za bavljenje ovom vrstom umjetnosti se javila kada je vidio jednog kolegu kako crta po drvetu, što mu se odmah dopalo, pa je i sam odlučio da se okuša posudivši njegov pirograf.

“Prvo sam crtao likove iz crtanih filmova i karikature, a nakon što sam usavršio sjenčenje počeo sam crtati motive gradova, ikona, kuća i vikendica”, prisjeća se Franta.

Ovaj tridesettrogodišnjak navodi da se za pirografiju koristi svijetlo drvo poput lipe, bukve ili breze, jer ono ima nenametljivu teksturu i daje dobre kontraste.

Postoje i izuzeci kada se koriste bor, trešnja, hrast ili drvo oraha.

“Materijal uglavnom nabavljam na obližnjim stovarištima, nakon čega ga sam siječem, šmirglam sa tri ili četiri vrste šmirgl papira, hoblam i ravnam do željene debljine i za kraj čistim od prašine”, rekao je Franta.

Za izradu jedne slike potrebno mu je od šest sati do nekoliko mjeseci, što zavisi od veličine i složenosti motiva. Najzahtjevniji rad do sada mu je bilo istraživanje slike Kosovskog boja koju je radio tri mjeseca.

“Tokom crtanja su moguće ispravke, ali samo malih grešaka i to pomoću žileta, a veće greške se moraju prešmirglati”, naglašava Dražen Franta i zaključuje da ga ovaj hobi opušta iako zahtijeva puno strpljenja i vremena.

Cijena pirografa

Prema riječima Dražena Frante cijena pirografa, uređaja kojim se crta po drvetu, se kreće od 250 KM, pa naviše. Objašnjava da to zavisi od broja vrhova, odnosno nastavaka pirografa, jačine njegovog trafoa, izgleda, ergonomije pisaljke i slično.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/drazen-franta-iz-banjaluke-vatrom-daje-dusu-drvetu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])