Šansa za buđenje kinematografije Republike Srpske

Objavljeno: 2. 6. 2016 u 08:51h

Kinematografija Republike Srpske je konačno dobila priliku da počne rasti i razvijati se, a sve to zahvaljujući Radio-televiziji Republike Srpske i producentskoj kući “Baz konsalting” iz Banjaluke, koji su krenuli u zajedničku misiju zapošljavanja stručnih kadrova koji će kreirati originalne sadržaje.

Potpisivanje trogodišnjeg ugovora o međusobnoj saradnji izuzetno je važan korak kada je u pitanju podrška javnog servisa nezavisnoj domaćoj produkciji, a RTRS je ovim ugovorom postao i koproducent serije i filma “Meso” reditelja Saše Hajdukovića.

“RTRS snažno podržava nezavisne produkcije i veoma je bitno da one nađu svoje mjesto u našem programu, jer smo mi, prije svega, javni servis svih građana Srpske. Takođe, izuzetno nas raduje ova saradnja, zato što će ona donijeti mnogo interesantnih programskih sadržaja koji su primjereni najširoj publici, a u pitanju su razni dječiji, edukativni, zabavni, serijski i mnogi drugi sadržaji”, istakao je generalni direktor RTRS-a Draško Milinović.

On je pozvao sve zainteresovane stručnjake da se sa kvalitetnim projektima i prijedlozima za bogaćenje programa jave na javni servis, koji će ih rado podržati.

“Jedna od osnovnih misija “Baz konsaltinga” je da pokreće dobre i kvalitetne stvari, da podrži kreativne mlade ljude i stane iza njih. Naš cilj je da podržimo ne samo pojedince, već da učinimo i nešto za širu zajednicu. Konkretno, saradnja sa RTRS-om će omogućiti da u kontinuitetu zaposlimo više od 200 ljudi”, naglasila je direktor “Baz konsaltinga” Brankica Janković.

Konferenciji su prisustvovali i članovi ekipe filma “Meso”, glumac i scenarista Nikola Pejaković, reditelj Saša Hajduković i organizator na filmu, student Đorđe Vranješ, koji je dobio posebnu privilegiju da još kao student nauči da radi na jednom ozbiljnom serijskom i filmskom projektu.

“Ova saradnja će obezbijediti kontinuiran rad ljudi koji se bave filmom i televizijom. Bitno je da oni koji završe akademiju imaju opciju da prave i neke nezavisne projekte, da to mogu da plasiraju, da žive od svog rada i da se na taj način udare solidni temelji filmskoj industriji u RS”, istakao je Pejaković.

Prema riječima Saše Hajdukovića, prilike poput ove se dešavaju rijetko.

“Zahvalan sam svima koji su prepoznali ono što želimo napraviti sa filmom “Meso”. Red, rad i disciplina se kad-tad pokažu kao najbolji put, a mi smo dobar primjer te fraze”, kazao je Hajduković i dodao da snimanje protiče odlično i da cijela ekipa daje sve od sebe kako bi na kraju dobili proizvod koji će u najboljem svjetlu predstavljati Republiku Srpsku.

Projekti

Kada su u pitanju produkcijski projekti koje će publika moći uskoro da gleda na RTRS-u, na ekrane se vraća popularni kviz za djecu “Kvizolog”, a Brankica Janković je najavila i veliki projekat koji će obrađivati problem “bijele kuge” u RS, kao i posebnu emisiju o muzičkom festivalu “Demofest”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/sansa-za-budenje-kinematografije-republike-srpske/||claudebot