“Duh koji hoda” apsolutni pobjednik Teatar festa!

Objavljeno: 25. 5. 2016 u 09:52h

Jednoglasnom odlukom žirija banjalučkog Teatar festa odlučeno je da ove godine glavnu nagradu osvoje Novosađani za komad “Duh koji hoda” u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Centra za razvoj vizuelne kulture.

Drama Dejana Dukovskog “Duh koji hoda”  nastala je u režiji Aleksandra Popovskog, a opisuje borbu sa korumpiranim sistemom.

Osnovna ideja reditelja Aleksandra Popovskog nastala je iz potrebe da razjasni kako se individualac snalazi u svijetu koji smo stvarali proteklih petnaest godina.

Protagonista “Duha koji hoda”, Aleksandar zvan Mara se bavi “neprofitabilnim zanimanjem”, kako to definiše njegov bankar, objašnjavajući mu da će banka morati da mu oduzme kuću. Bankar je i sam rascijepljena ličnost, opslužuje sistem koji duboko prezire: prepoznajući u Mari buntovnika, daje mu pištolj kojim će ovaj redom pobiti negativce…

“Duh koji hoda” predstavlja poziv na revoluciju i osudu vremena koje živimo.

Vizuelni identitet ovoj predstavi daje scenografija svojom multifunkcionalnošću koju potpisuju Tadžiser Sevinć i Saša Senković, koji su takođe osvojili nagradu!

U glavnim ulogama su glumci Srpskog narodnog pozorišta Radoje Čupić i Nenad Pećinar. Ostale uloge tumače Dušan Jakišić, Milorad Kapor, Igor Pavlović, Strahinja Bojović, Jovana Stipić, Gordana Đurđević Dimić, Višnja Obradović i Danica Grubački.

“U ovom komadu do izražaja dolaze velika iskrenosti i talenat, dramaturške vještine, zavidan osjećaj za stil i žanr, te glumačka igra cjelokupnog ansambla koji vlada modernim izrazom i ima jasnu društvenu i svijest o ulozi pozorišta u društvu”, riječi su stručnog žirija ovogodišnjeg Teatar festa (Nebojša Bradić, Duško Ljuština, Dževdet Tuzlić, Slađana Zrnić).

Da govorimo o najboljoj predstavi Festivala dokaz je i nagrada za najbolju režiju koja je uručena Aleksandru Popovskom, kao i nagrada za najbolji dramski tekst koju je osvojio Dejan Dukovski, koji “umjetnički analizira modele društvenih oblika ponašanja, najdublje tragične teme i tajne ljudske duše, koja pati dok se smije sebi i svijetu”

Ostale nagrade:

Nagradu za najbolju kostimografiju osvojila je Marina Vukasović-Medenica za maštovito i rječito rješenje kostima kojim se omogućava protok vremena, promjena karaktera i situacija u predstavi „Bela kafa“ Narodnog pozorišta iz Beograda.

pr3

Nagrada za najbolju mušku ulogu, za izraženu transformaciju i samoironijski otklon, toliko potreban čitanju djela Aleksandra Popovića, dodijeljena je Branku Vidakoviću, za ulogu Momčila Jabučila u u predstavi „Bela kafa“ Narodnog pozorišta iz Beograda.

Nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je Nadi Šargin za ulogu Zore Šišarke, koju je jezgrovito donijela u raskalšnom stilu samoironije, sa puno nezadrživog šarma, u predstavi „Bela kafa“ Narodnog pozorišta iz Beograda.

Festival je zatvoren gala koncertom Konstantina Kostjukova i zvijezda Beogradskog baleta.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/duh-koji-hoda-apsolutni-pobjednik-teatar-festa/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot