Nušićevi junaci u novom ruhu

Objavljeno: 23. 5. 2016 u 14:01h

Šta se desi kada Nušićevi junaci dospiju u sedamdesete godine 20. vijeka i počnu da tragaju za sumnjivim licem pokazali su glumci Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka.

Učestvujući u takmičarskom programu Teatar festa “Petar Kočić” u Banjaluci ansambl osiječkog pozorišta predstavio je junake kultnog “Sumnjivog lica” u novom ruhu. Reditelj Olja Đorđević radnju drame slavnog srpskog komediografa smjestila je u modernije doba, ali još jednom se pokazalo da komedije Branislava Nušića na gube na aktuelnosti. Publika se od srca nasmijala replikama, ali i duhovitim situacijama koje u originalnom komadu ne postoje.

“Ono što je mene vodilo da postavim Nušića na scenu jeste činjenica da se Osijek kandidovao za Evropsku prestonicu kulture za 2020. godinu, pošto nas krasi multikulturalnost i multietničnost ja sam htio da se postavi jedna srpska drama ili komedija. Za mene je Nušić jedan od najboljih komediografa na ovim prostorima”, rekao je direktor drame u HNK u Osijeku Miroslav Čabraja.

Upravnik pozorišta iz Osijeka Božidar Šnajder podsjetio je na značaj srpskih književnika.

“Pripadam generaciji koja je u gimnaziji znala i za Nušića, i za Glišića, i za Domanovića, učili smo i ćirilicu i latinicu… I želim reći da osiječko pozorište nije opterećeno nikakvim predrasudama”, istakao je Šnajder.

Zapaženu ulogu ostvario je Vladimir Tintor, koji je dočarao lik Viće.

“Sedamdesetih je počinjalo sve ovo čije refleksije danas osjećamo, to su bile naizgled bezazlene godine u kojima smo se svi počeli zaduživati, itd.”, kaže Tintor.

Iako su likovi iz osiječke predstave otišli nekoliko decenija od izvornih jednako su komični i suštinski se bave istim stvarima kao i Nušićevi junaci. Marica se isto svađa sa roditeljima, Đoka je isto uplašen, a sumnjivo lice je kao i u originalu uhvaćeno na drugom mjestu i u isto vrijeme.

Večeras Atelje 212

Predstava “Kafa i cigarete – pozdrav iz Beograda”, po tekstu i u režiji Mie Knežević biće izvedena večeras u 20 časova u takmičarskom programu Teatar festa “Petar Kočić”. Glumačku ekipu predstave Ateljea 212 čine Milica Mihajlović, Nebojša Ilić, Tihomir Stanić, Dara Džokić, Milica Trifunović, Marko Grabež, kao i Svetozar Cvetković, koji se pojavljuje samo u video-snimku.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/nusicevi-junaci-u-novom-ruhu/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])