Reditelj Belinda Božičković: Želja za dominacijom navodi na vršnjačko nasilje

Objavljeno: 17. 5. 2016 u 09:40h

U ljudskoj je prirodi da probleme koji se ne tiču i ne bole direktno nas i naše najbliže ne osjećamo i o njima ne razmišljamo kao toliko važnima. I u tome nema ništa loše, zbog toga nismo lošiji ljudi.

Ipak, postoje oni o kojima se mora više govoriti, da bi oni koji sazrijevaju u ovom, po mnogo čemu komplikovanom savremenom, dobu postali bolji ljudi. Jedan takav problem je vršnjačko nasilje, o kojem je kroz pozorišni komad odlučila da progovori rediteljka i glumica Belinda Božičković.

Predstavu “Bam Bam” Božičkovićeva je radila sa članovima Studija “Jazavac”, a za “Glas Srpske” je najavila da će premijera biti održana 21. maja u 20 časova Gradskom pozorištu “Jazavac”.

“Predstava je rađena po tekstu Vilijama Mastrosimona i govori o vršnjačkom nasilju, kao i o tome šta ono prouzrokuje. Tekst je inspirisan istinitim događajem koji se desio 1998. godine u Springfildu, Oregon, kada je Kip Kinkel ubio svoje roditelje i pucao na dva školska druga, pri čemu je povrijedio još 22 ljudi”, objasnila je Božičkovićeva.

Rediteljka i glumica sa mladim polaznicima Studija “Jazavac” ima odlično iskustvo i uspješno postavljenu priču i oživljene likove iz “Magarećih godina” velikog Branka Ćopića, a ovaj put fokus je na liku Ane, srednjoškolke, koja je ubila svoje roditelje i pet drugara iz razreda.

“Bavimo se time šta je to što je nagnalo Anu na takav čin? Da li je i sama Ana bila žrtva nasilja i koji je to okidač u njenom mladom biću bio presudan za ovakav monstruozan ishod?”, kazala je Božičkovićeva, koja je istraživala odgovore na ova pitanja.

Ipak, najbitnije je, kaže ona, da djeca shvate da su “cool” kada štite slabije od sebe, kada pomažu drugima u nevolji, kada ne ćute o nasilju, kada se druže sa drugačijima od sebe, a ne kada sprovode nasilje nad nekim ili nečim samo zbog tog jezivog osjećaja dominacije.

Vršnjačko nasilje, kako ističe, pojavljuje se oko nas mnogo češće nego što to okolina misli.

“Trebalo bi svi da se osvijestimo i posmatramo pažljivije šta se dešava oko nas – možda je vaše dijete žrtva nasilja, a da toga niste ni svjesni. Kao društvo smo jako zakazali. Ne vidimo i ne zanimamo se za nesreću koja se dešava, dok se ne dogodi konkretno nama. Čim prođe medijska pažnja, nastupa naša nezainteresovanost za djecu koja su prošla kroz strašne oblike nasilja”, naglašava ona.

Voljela bi, kako kaže, da ovu predstavu pogleda što više djece.

“Možda uspijemo da im otvorimo oči i spriječimo nesreću prije nego što se ona desi. Moramo da se probudimo i reagujemo na sve moguće načine. Nasilje znači učiniti nekome zlo. Veliki procenat djece je doživio vršnjačko nasilje, ali reaguje se tek kada posljedice postanu kobne”, priča Božičkovićeva.

Ansambl

Svoj talenat u ovom komadu pokazaće Neda Tomašević, Branka Mišić, Helena Simić, Đorđa Atelj, Tamara Jošić, Boris Marić, Jasmina Salopek, Višnja Lovrić, Kolja Granulić i Ana Miletić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/reditelj-belinda-bozickovic-zelja-za-dominacijom-navodi-na-vrsnjacko-nasilje/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])