Predstava Odisej okićena Zlatnom iskrom

Objavljeno: 16. 5. 2016 u 14:56h

Predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke “Odisej – san o povratku” osvojila je Gran pri, nagradu za najbolju predstavu u cjelini, na 18. međunarodnom lutkarskom festivalu “Zlatna iskra” u Kragujevcu.

Pored nagrade za najbolju predstavu, reditelj predstave Biserka Kolevska dobila je nagradu za režiju, a Svila Veličkova za scenografiju.

“Ponosimo se što možemo sa publikom podijeliti radost uspjeha još jedne predstave našeg pozorišta koja polako osvaja domaće i svjetske scene. Tim iz Bugarske već godinama sarađuje sa našim pozorištem i upravo ovim nagradama i gostovanjima potvrđuje da je saradnja sa stvarnim umjetnicima i lutkarima neophodna kako bi se razvijalo lutkarstvo i u Republici Srpskoj”, saopštili su iz Dječijeg pozorišta RS.

Nagrade su došle, kako ističu, u pravom trenutku, jer Dječije pozorište RS obilježava svoju jubilarnu 60. profesionalnu pozorišnu sezonu.

Odluke o laureatima donio je žiri koji su činili David Burman, reditelj iz Rusije, Stefanka Kjuvlieva, scenograf iz Bugarske i Milomir Rakić, glumac Pozorišta za decu u Kragujevcu.

“Predstava “Odisej” bez reči, muzikom i vizuelnim efektima, dočarava jedan od najlepših grčkih mitova i s pravom je osvojila sve tri nagrade”, navodi se u saopštenju žirija ovog festivala na kojem su gostovala pozorišta iz Podgorice, Ljubljane, Rijeke, Subotice, Bugarske, Mađarske, Rusije i Kine.

U predstavi “Odisej” igraju: Duško Mazalica, Zorana Šuman, Aleksandar Blanić, Ana Anđelić, Đorđe Janković, Đurđa Babić i Saša Terzić.

Svoje emocije nakon osvojenih nagrada na jednom od najrespektabilnijih lutkarskih festivala u regionu, za “Glas Srpske” je podijelila glumica Zorana Šuman.

“Uz pomoć četiri konopca, platna, svjetla, vizuelnih efekata, namjenski izabranom muzikom, da se postigne što jači dramski efekat i izražaj, praćena scenskim pokretom, Kolevska je prikazala Odiseja bez ijedne riječi. Cilj predstave je da poduči mlade vječnim ljudskim vrijednostima: odanošću, hrabrošću i ljubavi “, kazala je Šumanova.

Kragujevačka publika, ističe ova glumica, je prihvatila predstavu sa oduševljenjem, što je i žiri stručno potvrdio.

“Nagrada za mene mnogo znači, a kolektivna igra i timski rad naročito dolaze do izražaja. S ponosom ističem da ove tri nagrade, koje “Odisej” donosi, potvrđuju naš kvalitet i jačaju esenciju zajedništva. Nadam se da Dječije pozorište, koje je nagrađivano na brojnim festivalima, simbolično rečeno, nastavlja svoje putovanje sa kojeg će kući donositi pregršt novih nagrada”, istakla je ova glumica i dodala da se nada da će njihov uspjeh biti “adekvatno verifikovan od nadležnih institucija”, jer su s ponosom predstavljali Republiku Srpsku gdje god da su gostovali.

Uspješan tim

“Predstava je u martu ove godine otvorila i jednu od najvećih lutkarskih smotri u svijetu – 10. Lutkarske dane u Izmiru, u Turskoj. Tim zbog kojeg je ova predstava uspješna čine: scenario i režija Biserka Kolevska, scenografija i izrada lutaka Svila Veličkova, koreograf Zornica Petrova, izrada lutaka Elena Conkova i Emilija Kovačeva, izbor muzike Nikolaj Zaharjev, asistent reditelja Aleksandar Pejaković, slikar izvođač Berina Šuščević, dizajner i majstor svjetla Saša Šuman, ton majstor Boris Bijelić, izrada kostima Ljiljana Šiniković, izrada rekvizite Zoran Bjelošević”, podsjetili su iz Dječijeg pozorišta RS.

Saradnja

“Sa Biserkom i Svilom sarađujemo od 1998. godine i moram priznati da ono što njih dvije osmisle i kreiraju u početku izgleda nemoguće za uraditi. Ali ansambl, izgleda, shvati to kao izazov i tada počinju da se rađaju dobre predstave. Biserka nije jedini reditelj koji je izjavio da smo veoma dobar ansambl, a ona je žena koja ima nevjerovatnu energiju i radni potencijal i to je svrstava u najbolje svjetske reditelje”, rekao je glumac Duško Mazalica koji igra Odiseja.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/predstava-odisej-okicena-zlatnom-iskrom/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot