U Banskom dvoru održaće se promocija prevoda Ku'rana na ćirilici

Objavljeno: 5. 5. 2016 u 08:30h

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci danas u 18 sati biće promovisan Koran, prevod Kur'ana na ćirilici, autora Miće Ljubibratića Hercegovca u izdanju “El-Kalema” i Muftijstva banjalučkog.

Ljubibratićev prevod, koji prati i dodatni svezak eseja “Svjetovi Kur'ana”, akademika Enesa Karića, izišao je 1895. u Beogradu (na knjizi stoji: Biograd), štampan ćirilicom u Državnoj štampariji, a o trošku Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca. Smatra se prvim objavljenim i cjelovitim prevodom Kur'ana na srpskom jeziku.

“To je i prvi cjeloviti prevod Kur'ana, koji je objavljen ćiriličnim pismom na zapadnom Balkanu, te prvi cjeloviti i objavljeni prijevod Kur'ana uopšte na zapadnom Balkanu”, objasnio je Karić.

Pouzdani izvori govore o dobrim namjerama Miće Ljubibratića Hercegovca (1839 – 1889) u ovom njegovom hrabrom prevodilačkom činu. Pozivajući se na dokumente, Muhamed Hadžijahić (1918 – 1986) navodi misao Miće Ljubibratića Hercegovca u kojoj kaže: “Izmirenje s muhamedancima srpske narodnosti moja je misao na kojoj radim još od 1861. godine. Od mog dolaska u Beograd 1867. tu sam misao preporučivao svim srpskim vladama do 1874.”

Kao vođa Hercegovačkog ustanka 1875. godine, Ljubibratić je učestvovao u mirovnim pregovorima s bošnjačkim predstavnicima iz Trebinja, Nevesinja i Mostara. Ti su ga kontakti osnažili u uvjerenju da se sa “muhamedancima srpske narodnosti”, kako je on nazivao bosanskohercegovačke muslimane, treba postići izmirenje i s njima se dogovarati o uređenju BiH. Ovaj prevod Kur'ana jedan je od plodova njegovih nastojanja u tom pravcu.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/u-banskom-dvoru-odrzace-se-promocija-prevoda-kurana-na-cirilici/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot