Banjalučko studentsko pozorište: Rasadnik kulture u srcu grada (Foto)

Objavljeno: 2. 5. 2016 u 14:11h

Posljednjeg dana maja 1977. godine, premijernim izvođenjem predstave „Molim partiju da me primi u svoje redove“ u gradu na Vrbasu rodilo se Studentsko pozorište.

Idejni tvorac pozorišta i prvi režiser bio je glumac Živomir Ličanin Likota. Dugi niz godina tu su se okupljali studenti Univerziteta u Banjaluci, ali i srednjoškolci i svi ostali zaljubljenici u pozorišnu umjetnost. Od tada pa do danas, na sceni su rasli i stasavali mnogi poznati glumci, reditelji, ali i novinari, političari i svi koji su za pozorište bili i ostali trajno vezani.

“Neprocjenjiv je značaj postojanja i rada Studentskog pozorišta i doprinos kulturnom životu Banjaluke u protekle skoro četiri decenije. U dosadašnjem radu na sceni su izvedene 83 premijere. Danas Pozorište nosi naziv Banjalučko studentsko pozorište sa matičnom scenom u Gospodskoj ulici“, kaže Aleksandar Pejaković, predsjednik ovog pozorišta.

Danas Studentsko pozorište broji više od pedeset članova. To su uglavnom studenti i srednjoškolci. Jovana Tanasić (18) je članica ovog pozorišta od 2010. godine.

“Kada sam došla u Studentsko, već deset godina sam bila član Dječijeg pozorišta RS. Od početka mi se svidjelo jer se rade drugačije teme predstava, jer imamo priliku igrati s profesionalnim glumcima. Oni prema nama imaju prijateljski ili mogu čak reći odnos roditelja, i jako je lijepo kad nam daju savjete, kad učimo od njih”, objašnjava Jovana.

bsp2

Članovi ovog pozorišta nisu talentovani samo za glumu, mnogi od njih plešu, pjevaju i bave se sportom.

“Član sam Studentskog pozorišta već četiri godine, a ples je moja prva ljubav i plešem od malih nogu. Smatram da je odlično što ovo pozorište pored klasičnog repertoara često radi mjuzikle, te u mnogo predstava kombinuje pokret, muziku i riječ. To nama, glumcima daje priliku da pokažemo i svoje druge talente”, ističe Gorica Rajić (20).

bsp3

Neki od članova su se odlučili i za profesionalno bavljenje umjetnošću. Jedna od njih je i Nađa Kostić (21), koja je izabrala glumu kao svoj budući poziv.

“U Studentsko pozorište sam došla na ljeto 2012. godine i ostala sam tu do oktobra 2015. godine, kad sam upisala glumu na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Gledajući sa aspekta studenta glume, bavljenje glumom u Studentskom pozorištu mi je dosta pomoglo, oslobodilo me straha od publike i scene. Smatram da je ovo pozorište od velikog značaja za naš grad. Repertoar je prilično raznovrstan i prilagođen svim uzrastima i nudi se za svakog po nešto”, kaže Nađa.

bsp4

“Pozorište u predgrađu” je projekat koji je ovo pozorište pokrenulo u cilju decentralizacije pozorišne umjetnosti i kulture uopšte. Godišnje se realizuje u dva dijela – u aprilu, za Dan grada i u septembru i oktobru, a sve to uz podršku Gradske uprave grada Banjaluke. Predstave se igraju po mjesnim zajednicama, domovima kulture i osnovnim školama.

“Za nas glumce je veoma naporno da svako jutro u sedam sati ustajemo i igramo predstave u okolini Banjaluke, ali kada ugledam osmijehe djece koja se raduju svakom našem dolasku, srce mi bude puno. Ovaj projekat je jedna od najboljih stvari koje je Studentsko pozorište uradilo za svoju publiku”, objašnjava Jelena Kecman (23), članica ovog pozorišta.

bsp5

O veličini i uspjesima Banjalučkog studentskog pozorišta, pored mnoštva nagrada, svjedoči i činjenica da je u periodu od 31. jula do 9. avgusta prošle godine održan prvi međunarodni festival Banjalučkog studentskog pozorišta, „Kestenburg“. Okupio je 207 učesnika iz cijelog svijeta, a izvedene su 24 predstave. Naredni festival je zakazan za 2017. godinu, gdje se u periodu od 27. jula do 07. avgusta očekuje još veći broj učesnika.

Prošle godine, na rođendan Studentskog pozorišta, 19. februara svečano je otvorena obnovljena „Podrum scena“ u Gospodskoj ulici. Ovogodišnja sezona je ujedno i mali jubilej, naime to je 40. po redu sezona Studentskog pozorišta. U protekloj godini Banjalučko Studentsko pozorište je imalo dvije premijere, 140 repriza i blizu 18.000 gledalaca. Nova sezona i novi prostor obećavaju mnogo.

bsp6

Novi projekti su već u planu, pozivi za festival širom zemlje i regiona su stigli, a polako počinju i pripreme za novi „Kestenburg“. Za jedno amatersko pozorište to je i više nego dovoljno za uspješnu sezonu.

bsp7

bsp8

bsp9

Izvor: etrafika.net / Ivana Ignjatić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjalucko-studentsko-pozoriste-rasadnik-kulture-u-srcu-grada-foto/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot